Fra Dagsrevyen i påsken.

Debatt

Er jeg et fyrtårn uten selvinnsikt? Ja, ifølge eksperten som deler sin kunnskap

Skredekspert Kjetil Brattlien har rett: Jeg er ingen skredekspert. Derfor kritiserte jeg heller ikke hans ekspertise, mens Dagsrevyens bruk av den.

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • TRYGVE AAS OLSEN, fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk - og mediekritisk spaltist
Bloggerne går forbi fagfolk og akademikere i kampen om lesere. Det vil Trygve Aas Olsen gjøre noe med. Nå vil han gi alle som trenger å uttrykke seg skriftlig noen gode skrivetips - og sammenligner det å skrive en tekst med å snekre noe. Foto: Sturlason

Brattlien er, i egne ord, en ekspert «med et samfunnsansvar som deler sin kunnskap».

Om meg skriver han: «Olsen mener tydeligvis at han innehar kunnskap og klokskap som overgår andre», en som vet «hvor skapet skal stå selv om han åpenbart ikke kunne noe om det han skrev om i denne saken».

Jeg skrev om Dagsrevyens journalistikk om påskefjellet.

«I mangel på selvinnsikt og med støtte fra Fritt Ord opphøyer han seg likevel til fyrtårnet som skal korrigere eksperter og media», skriver Brattlien – og enda er vi bare i tredje setning av innlegget hans. Jeg har forresten ingen støtte fra Fritt Ord.

Jeg har aldri møtt Brattlien og vet lite om ham:

Men etter å ha lest én av mine artikler, føler han seg altså kvalifisert til å gjøre en analyse av min karakter og min (manglende) selvinnsikt. Kanskje sier det noe om hans selvinnsikt.

Eller kanskje ikke. Et debattinnlegg er for lite, mener jeg, til å si noe om forfatterens personlighet og psyke.

Så jeg får holde meg til det jeg vet:

  • Han er skredekspert hos Norges Geotekniske Institutt (NGI).
  • NGI har laget appen Bratt, som varsler skredfare i fjellet.
  • Han ble intervjuet av Dagsrevyen i påska, om denne appen.

Den som ikke hadde Bratt-appen på smarttelefonen sin, og som ikke sjekket yr.no, varsom.no, kart på NGIs hjemmeside før de la ut på tur, måtte vurdere om de var «villig til å dø med skiene på», sa Brattlien til Dagsrevyen.

Nordmenn har klart seg uten denne appen i alle år. Nå kan vi dø uten den, sier produsenten. Men Brattlien fikk ingen kritiske spørsmål, han ble derimot presentert som uavhengig ekspert. Et åpenbart brudd på normal kildekritikk.

Jeg aner ikke hva Brattlien kan om kildekritikk, men her er jeg faktisk en ekspert.

Min kritikk var for øvrig rettet mot NRK, og ikke mot skredeksperten. For skredekspert er jeg ikke, og jeg innrømmer å ha oppgitt helningen av en fjellskråning i prosent, i stedet for grader. Jeg mente å skrive grader.

Hvordan jeg ellers «bommer med fakta og misleder leserne», skjønner jeg ikke.

Og siden Brattlien heller vil diskutere meg enn journalistikken han deltok i, så venter jeg til Dagsrevyen eventuelt svarer før jeg skriver mer om saken.

Powered by Labrador CMS