Skjermdump fra Dagsrevyen-sendingen mandag kveld.
Skjermdump fra Dagsrevyen-sendingen mandag kveld, der det feilaktig ble fremstilt at en ni år gammel jente hadde blitt reddet ut av jordskjelv-ruinene etter over en uke.

NRK beklager feil i toppsak i Dagsrevyen

NRK brukte fem dager gamle bilder fra jordskjelvkatastrofen i Syria. – Her har vi gjort en feil, erkjenner NRK-redaktør overfor Medier24.

Publisert Sist oppdatert

Mandagens Dagsrevyen-sending hadde som toppsak at en ni år gammel jente ble reddet ut av jordskjelv-ruinene i Syria etter en uke.

«Her reddes den syriske niåringen ut etter over en uke i ruinene», annonserte ankeret, og sendte over til Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal.

«Fra Syria har vi i dag fått bilder som gir oss et helt unikt innblikk i den redningsjobben som gjøres. Vi får ser en ni år gammel jente som blir reddet ut av ruinene», fortalte han.

I innslaget vises en ung jente som blir hentet ut av ruinene etter en uke av De hvite hjelmene, en syrisk humanitær organisasjon.

Det viser seg imidlertid at niåringen ikke har ligget i ruinene i en uke.

Allerede torsdag 9. februar, altså for fem dager siden, var videoen av at den lille jenta ble reddet ut publisert på Facebook og Youtube.

Klippet var publisert av den syriske reporteren Mohammad Najem.

– Vil rette opp feilen

Da Medier24 tar kontakt, erkjenner redaktør for Nyhetsdivisjonen i NRK, Knut Magnus Berge, at NRK har gjort en tabbe.

– Her har vi gjort en feil. Vi fremstilte i Dagsrevyen at hun ble reddet ut etter en uke i ruinene, og det er ikke riktig. Vi beklager dette, og vi vil rette opp feilen i Dagsrevyen tirsdag kveld, sier Berge til Medier24.

– Dette er en redningshistorie som er sann, men den skjedde altså i forrige uke. Vi er nå i kontakt med jentas far, og kommer til å følge opp denne saken videre, sier han.

– Hvordan kunne dette skje?

– Det går vi opp nå, og vi skal se på rutinene våre for verifisering igjen. Det kom flere innslag om redningsaksjoner fra de internasjonale byråene mandag, og vi feiltolket dette innslaget til å være en slik historie, forteller Berge.

Han understreker at det aktuelle klippet imidlertid ikke kom fra et internasjonalt bildebyrå, men fra kontakter NRK har direkte inne i Syria.

– Krevende med Syria

– Har NRK gode nok rutiner for å verifisere denne typer videoer?

– Vi har brukt mye krefter på verifisering helt siden pandemien startet, og ikke minst i forbindelse med Ukraina-krigen. Så jeg mener vi har bra rutiner. Men vi gjør feil, og når vi gjør det så må vi se på om det er ytterligere ting vi kan gjøre, sier Berge.

Han forteller at Syria har vært spesielt vanskelig å jobbe med nå under jordskjelv-katastrofen.

– Det er ingen tvil om at vi har gjort en feil her. Men dette illustrerer også hvor krevende det er å jobbe inn mot Syria, sier Berge.

– Vi er opptatt av å dekke det landet også, og har bredest mulig dekning av katastrofen. Men det er betydelig vanskeligere å få tilgang til Syria enn Tyrkia, fortsetter han.

Powered by Labrador CMS