Sjefredaktør i Subjekt, Danby Choi

Danby Choi-video skaper reaksjoner: – Beklager

Subjekt-redaktør Danby Choi stilte opp i video med overgrepsdømt. Det får influensere til å rase. Choi innrømmer at han har strødd salt i såret til ofrene. 

Publisert Sist oppdatert

I helgen dukket en video på TikTok med Subjekt-redaktør-Danby Choi. I videoen, som er lagt ut av en av de overgrepsdømte i den mye omtalte saken i Bergen, kommer den dømte i saken på døren til Choi. 

Choi uttaler «åå.. Du har blitt kansellert», og trøster mannen. 

Videoen har skapt reaksjoner på sosiale medier. 

Mannen ble dømt for seksuell omgang med mindreårig, i Hordaland tingrett i sommer. 

Skuffet

Influenser Jenny Huse sier i en video på TikTok at hun er utrolig skuffet. 

«Jeg trodde ikke du ville gå så langt i å være kontroversiell. Jeg skjønner at du er opptatt av ytringsfrihet, men det her handler om å ha et moralsk kompass og å beskytte ofrene fra  potensielle traumer», sier Huse. 

Hun skriver også i teksten at å være kansellert og å være dømt av det norske rettsapparatet er to forskjellige ting.

På Instagram reagerer også influenser Ìris Eyfjörð Hreiðarsdottir. Hun har selv vært åpen med at hun har blitt utsatt for overgrep. 

«hva mener du med kansellert? Dette er en mann som har blitt dømt for 0vergrep, ikke kansellert. Ikke nok med det, men han skryter av det på internett. Han syns det er morsomt. Hvorfor gir du han en plattform?», skriver Hreiðarsdottir.

Videoen og profilen til den dømte mannen er nå sperret, men videoen har blitt klippet og delt av flere andre i sosiale medier. 

– Utvist dårlig dømmekraft

Danby Choi har ikke besvart Medier24s henvendelser, men i en post på sin egen Facebook-profil, beklager Choi. 

«Mange syntes det var kvalmt. For meg var det i øyeblikket ikke engang komplisert. Jeg skulle bare representere verdier jeg ellers holder høyt: å være varm også med mennesker som gjennomgår mye hat, selv om de har gjort noe kriminelt, og skal sone for dette.»

Han legger til at han visste at mannen var dømt for seksuell omgang med en mindreårig. 

«Videre tenkte jeg at det ikke var min jobb å straffe folk, det er domstolens jobb. Det står jeg ved. Min «holdning» var den samme i videoen, som jeg ofte ellers forfekter: Skyldspørsmål og straffeutmålinger avgjøres i retten, ikke gjennom gatejustis og kanselleringskultur. Samtidig forstår jeg godt at det finnes korrektiver og berettiget sinne mot folk som bryter loven, særlig i sedelighetssaker.»

Choi skriver at han som redaktør skal veie sine ord og sin deltakelse i offentligheten.  

«Og jeg burde sett det bedre for meg, det etterlatte inntrykket jeg var med på å skape med opptredenen i hans (navn anonymisert journ. anm) video. Det forstod jeg ikke da, og jeg har strødd salt i såret hos fornærmede og flere. Jeg har utvist dårlig dømmekraft. Det er jeg lei meg for, og beklager.»

Til VG sier den dømtes forsvarer Ingvar Frostad at videoen var et svar på situasjonen, og tematiserte inntrykket folk satt igjen med. At mediene skrev om gruppevoldtekt-saken, mens det ikke var det han var tiltalt for.

– Det er riktig at han var inne i samme sakskompleks, men ikke i gruppevoldtekt-saken, sier Frostad.

– Han ble overrasket over reaksjonene, men han ser at videoen kom uheldig ut, og det var ikke meningen.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS