Hvorfor jukset Daniel Butenschøn? Snakker ut over 45.000 tegn i Morgenbladet

Til ukas Morgenbladet forsøker den tidligere DN-journalisten og Simen Sætre å finne svaret.

Publisert Sist oppdatert

Og med fare for å begå noe som kan minne om overdreven sitatskikk, skal ikke Medier24 gjengi så mye av det fyldige intervjuet Morgenbladet presenterer i dag.

Over drøyt 45.000 tegn, inkludert mellomrom, og trolig et betydelig antall sider i papiravisen, har journalist Simen Sætre både boret i eget sinn, i litteraturen og journalistikk-historien, og ikke minst gjennom timeslange samtaler med tidligere DN-journalist Daniel Butenschøn Beach Club, Aker Brygge.

Dette er andre gang Butenschøn stiller opp i offentligheten etter at saken sprakk i fjor sommer. Forrige gang var dog bare delvis offentlig; han lot seg videointervjue til SKUP-konferansen, dog ble det presentert fra SKUP med henstilling om å ikke referere fra intervjuet. 

Snakker om arbeidsmetoden

Butenschøn forteller om hvordan han gjennom omfattende arbeidsmetoder både som frilanser og senere i Dagens Næringsliv la seg til en skikk der han mer eller mindre bevisst blandet egne intervjuer med andre skriftlige kilder.

Slik at DN til slutt kunne finne brudd på praksis i hele 40 saker.

Om hvordan han i noen av tilfellene ikke var klar over at det var uetisk - mens andre ganger var han mer bevisst det. Som da han bevisst løy for overordnede i forkant av den saken som førte til avsløringen.

Håper skandalen kan bidra til klarere regler

Den tidligere DN-journalisten sier nå at han ønsker at hans «juks» kan brukes som referanse - til å lage enda klarere regler.

– Saken min bør brukes som en referanse for det. Gå gjennom det jeg er tatt for. Si det klart, her bør man gjøre sånn og sånn. Lag noen helt klare regler, sier han til Morgenbladet.

Samtidig håper Daniel Butenschøn at han skal slippe å forbli juksemakeren - og bare det - til evig tid:

– Jeg vet at jeg vil være referanse-case herfra til evigheten, men jeg håper også at jeg skal få gå videre, holde på med nye ting, uten at dette alltid vil dukke opp.

  • LES HELE reportasjen og intervjuet hos Morgenbladet. (Koster 19 kroner for kjøp av enkeltartikkel, og det er det verdt).

LES OGSÅ tidligere saker om Butenschøn på Medier24:

Powered by Labrador CMS