Debatt:

Nettavisen støtter ikke hetsen mot Lan Marie Berg

- Alle de som slenger om seg med hatefulle og sjikanerende kommentarer i sosiale medier og kommentarfelt overhodet ikke har vår støtte, skriver nyhetsredaktør Erik Stephansen.

Denne artikkelen er over to år gammel.

 

Bilbruken til byråd Lan Marie Nguyen Berg har økt kraftig den siste tiden. Årsaken er hensynet til hennes egen sikkerhet, noe som synliggjør et vanskelig dilemma for oss i mediene.

Nettavisen er blant mediene som har satt sterkest fokus på Miljøpartiet De Grønnes (MDG) politikk i hovedstaden. Vi har skrevet om parkeringsplasser som tas vekk, samtidig som vi har fotografert prominente politikere på vei mot sine gratis parkeringsplasser i rådhusgarasjen. 

Vi har skrevet om miljøprikker som forsvinner, og vi har skrevet om "utekontor" i minusgrader. Kort sagt: vi har skrevet om en miljøpolitikk som engasjerer mange, og som provoserer mange.

I den forbindelse fikk Nettavisen denne uken ut tall fra Biltjenesten i Oslo kommune. Naturlig nok er det byrådsleder Raymond Johansen som blir kjørt mest, men den som har sterkest økning er Lan Marie Nguyen Berg. I gårsdagens sak forklarer hun at hun ikke kan sette sin egen sikkerhet til side, og at dette er en situasjon hun selvfølgelig skulle vært foruten.    

Det kommer også fram at Oslo kommune for halvannen uke siden gikk til politianmeldelse etter flere brev med truende innhold mot byråden.

Mange har reagert på kombinasjonen av kritisk journalistikk og det økende trusselbildet mot byråden. Blant disse er Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik. På sin Facebook-side skriver hun:

"Nettavisen kan sjølvsagt skrive det dei vil. Men det kan eg og. Denne saka burde handle mindre om at miljøbyråden i Oslo køyrer bil, og meir om at hatet mot ho er så voldsomt at ho ikkje kan gå åleine i våre gater men må køyrast for å vere trygg. Det gjer meg forbanna på hennar vegne at ho må endre levesettet sitt berre fordi ho er vald til å ta eit politisk ansvar for hovudstaden vår. Ho gjer ein viktig og demokratisk forankra jobb i Oslo, og ho gjer det på vegne av byen sin, og ho gjer det med fleirtalet av partia i bystyret i ryggen. Det står respekt av at ho orker, sjølv om ho betaler ein ganske høg pris for det"

Det er lett å være enig med Tajik her. Det er forferdelig at en politiker i en ellers fredelig hovedstad må kjøre bil for å kunne ferdes trygt i gatene. Det bringer Berg opp i nesten samme liga som Erna Solberg og Siv Jensen, noe som skulle være helt unødvendig for en byråd.

Mange reagerer på kombinasjonen kritisk journalistikk og trusler. Skjermdump Twitter.

Også redaktør Gard Michalsen i Medier24 skriver klokt om dette i dag. 

"Det er naturlig å skrive om et tema som engasjerer leserne så mye. Nettavisens lesere er opptatt av bil og sånt. Det er riktig. Men leserne virker aller mest opptatt av å kritisere, henge ut og hetse en av landets mest lovende unge kvinnelige politikere", skriver han.

Begge setter egentlig fingeren på et dilemma som noen ganger blir krevende: 

På den ene siden er Lan Marie Nguyen Berg en dyktig og fullvoksen politiker som har steget i gradene helt til å bli samferdsels- og miljøbyråd i Norges hovedstad. Hun utøver betydelig politisk makt, og er en tydelig maktperson på et område som er viktig for mange, og som vekker sterkt engasjement. 

På den andre siden vet vi at kvinnelige politikere er utsatt for betydelig mer hat og sjikane i kommentarfelt og sosiale medier enn andre. Lan Marie Nguyen Berg er en av disse. Det samme er Hadia Tajik og Sylvi Listhaug.

Noen mener at vi av den grunn burde tatt særskilte hensyn og nærmest skjermet miljøbyråden i Oslo for kritikk. Hun har også en rekke mannlige "riddere" rundt seg som mener at Nettavisen heller burde fokusere på byråd Raymond Johansen som øverste ansvarlig hver gang vi skal skrive om kontroversielle tiltak i Oslo-politikken.

Jeg synes ikke dette siste kravet er særlig klokt. For det første har det et snev av umyndiggjøring over seg. For det andre underslår det medienes soleklare oppgave å stille mektige politikere til ansvar - uansett hvem de er.

Men vi kan bli flinkere til å presisere at Lan Marie Nguyen Berg har et formelt, demokratisk flertall bak seg i Oslo bystyre, og at tiltakene vi setter søkelys på er et resultat av en helt vanlig og legitim politisk prosess.

Vi kan også bli flinkere til å presisere at Lan Marie Nguyen Berg fortjener respekt for å være en modig, handlekraftig politiker som gjør sitt for å gjennomføre akkurat det som hennes velgere har bedt henne om å gjøre.

Og at alle de som slenger om seg med hatefulle og sjikanerende kommentarer i sosiale medier og kommentarfelt overhodet ikke har vår støtte.

Powered by Labrador CMS