Frilansjournalist Lasse Olsrud Evensen og reporter Jan Åge Fjørtoft i Viasat/NENT

Debatt

Jan Åge Fjørtoft er en underholdnings­artist - ikke en journalist

«Det har han vært i snart 40 år både på og utenfor en fotballbane. Seerne har akseptert dette for lenge siden», skriver Lasse Olsrud Evensen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • LASSE OLSRUD EVENSEN, frilansjournalist

Når Medier24 sin redaktør, Erik Waatland, kritiserer Jan Åge Fjørtoft for koseprating med Erling Braut Haaland samt at Fjørtofts intervjuer med internasjonale toppspillere er farlig for journalistikken, tror jeg han tar feil.

Hvorfor?

Fordi Fjørtoft ikke er journalist men underholdningsartist. Det har han vært i snart 40 år både på og utenfor en fotballbane. Seerne har akseptert dette for lenge siden.

Først må man ha litt innsikt i hva som skjer i en «mixed zone» etter en fotballkamp. I Tyskland er de respektive lags presseavdelinger konger, fyrster og diktatorer. Hver eneste kanal med sin reporter får taletid iht. hvor mye penger de har betalt. Og det er TV som regjerer. Avis og trykte medier uten rettigheter står langt bak i køen. 

Rettighetshaverne, de som betaler mest penger for kampene, har all makt. Alle andre må stille seg i kø. Allerede her stopper det opp med rene journalistiske prinsipper fordi journalistikken er betalt. Sånn har det vært i flere tiår.

Man kan kjøpe to rettigheter: Rettigheter til å vise kampen i sin helhet og førsterett til intervjuer/reportasjer – eventuelt kjøpe en nyhetsrett som gir rett til kun å gjøre intervjuer samt filme under oppvarming eventuelt få lov til å filme enkeltspillere under kampen. 

Man kommer ikke nær spillerne uten etter en avtale – eller at de frivillig men dog så motvillig kommer til «mixed zone». Dernest er det viktig at pressesjefen liker deg.

Har du vært ublu en gang, blir det vanskelig med flere intervjuer. TV 2 sliter blant annet med å få intervjuer og saker på Ole Gunnar Solskjær etter at kanalen har hatt en lang konflikt med Solskjærs manager, Jim Solbakken. Og her hjelper det ikke med rettigheter.

Derfor: I fotball som i alt annet, gjelder det å se sammenhenger - samt forstå sirkuset og spillet. Det er jeg usikker på om Waatland gjør.

Jan Åge Fjørtoft har en unik posisjon i tysk fotball og har blant annet vært ekspertkommentator på tysk TV. Jeg kan love deg en ting, Waatland. I den rollen var han ingen pusekatt og ga ut knallharde kritikker på flytende tysk. Men som Viasat-reporter mener jeg han har valgt en annen rolle – og den er langt fra journalistisk. Han tar på seg hatten som underholdningsartist, verken mer eller mindre.

Sånt fører til berettiget kritikk, men helt ærlig:

Jeg opplever at Jan Åge ikke forsøker å utgi seg for å være noe annet enn det han er, en underholder. Og i den rollen, både som tidligere internasjonal toppspiller i England og Tyskland, har han «kred». De fleste spillerne stiller opp for han. Alt dreier seg om å få stjernene foran mikrofonen, samt peke nese til de 200 andre som så gjerne skulle fått det til.

Alle vet hvem Fjørtoft er og alle vet sannsynligvis at han ikke kommer med et eneste kritisk spørsmål. Det blir klapp på skuldra, fleiping, smil og moro. For meg blir Fjørtoft mye, veldig mye, ja, for mye. Han blir nesten som en talkshow-vert – hvor det er Fjørtoft som blir hovedpersonen, ikke intervjuobjektet.

Jan Åge bryter janteloven fra første stavelse. Men samtidig er det noe egenartet og sjarmerende med han også. Han har, selv om han er mye, blitt god på TV. Og han har peiling på det han snakker om. 

Konklusjon nr. 1: I jobben med å få tak i de heteste intervjuobjektene er Fjørtoft knallgod – og til irritasjon for andre journalister.

Når det gjelder hans forhold til far og sønn Haaland, er den kameratslig. Alf Ingen Haaland og Fjørtoft har vært aktive fotballspillere på landslaget i flere år. Erling Braut Haaland er ingen lett kar å intervjue. Fjørtoft er en av dem som fikser unggutten best og får han til å snakke.

Intervjuet, som Haaland nå blir kritisert for i internasjonal presse, er et typisk Haaland-intervju gitt til en ukjent reporter. For meg ser det ut til at han prøver å tøffe seg litt. Men dette var ikke verre enn de andre intervjuene han har gjort og ikke så mye å skrike over seg for.

Konklusjon nr. 2: Fjørtoft er ingen journalist, Viasat ingen journalistisk tungvekter – og fotball er renspikka underholdning. Da tåler vi, blant alle andre seriøst journalister, en underholdningsartist med innsikt og godt nettverk.

Powered by Labrador CMS