NRK-profilene Ingunn Solheim og Fredrik Solvang under Folkemøtet med statsministerkandidatene i Trondheim 2. september

DEBATT:

Når NRK tar valget for velgerne

«NRKs hovedoppgave er å sørge for et opplyst demokrati. Da er det uforståelig at NRK har bestemt at partier som ikke allerede sitter på Stortinget ikke skal få tilgang til verken partiguide, valgomat, debatter eller sendinger.», skriver nestleder i Helsepartiet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Opplever du som velger at NRK har informert deg like godt om alle de 16 riksdekkende partiene som stiller til valg i hele Norge? Hvis du svarer nei, kan det være fordi NRK mener de har makt til å avgjøre hvem som skal ha en sjanse til å komme på Stortinget.

Helsepartiet og andre nye, demokratiske utfordrere opplever at NRK diskriminerer og fortier stemmer som har nye forslag til hvordan vårt samfunn skal utvikle seg. Dette er ikke NRKs mandat.

Helsepartiet klaget derfor 8. sept 2021 NRK inn til OSSE. Helsepartiet mener NRK manipulerer og påvirker valget ved systematisk og bevisst informasjonsskjevhet, i strid med OSSEs retningslinjer. NRKs dekning er i strid med prinsippet om politisk pluralisme og kravene til mediedekningen i statseide medier.

Gjennom Norges medlemskap i OSSE (Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa, hvor Norge er ett av 57 medlemsland) har regjeringen påtatt seg forpliktelsen til å sørge for at rikskringkastingen skal arbeide for et opplyst demokrati, og gi tilnærmet lik tilgang til offentligheten.

Helsepartiet opplever å bli systematisk utelukket fra debatter, saker, programmer og journalistiske plattformer som det ville vært åpenbart nødvendig å inkludere oss i.

Som journalist gjennom snart 30 år kan jeg litt om journalistikk. Å stifte et nytt parti er et vanvittig mye mer krevende arbeid. Å skape en ny, demokratisk stemme er strengt lovregulert og krever at mange mennesker har et stort, engasjement i tillegg til at man selv må betale for absolutt alle utgifter frem til man stiller til valg og får minimum 5000 stemmer -ved stortingsvalg. Dette arbeidet skal og må avstedkomme en nogen lunde jevnbyrdig tilgang til den offentlige debatten.

Oslo 11. september 1981. Partiledere samlet før kveldens partilederdebatt i tv-programmet "Valgrevyen".Fra v.; Einar Førde (Ap),Martin Gunnar Knutsen, (NKP), Carl I. Hagen (Fr.P), Hanna Kvanmo (SV), Kåre Willoch (H), Reiulf Steen (Ap), Gro Harlem Brundtland (Ap), Johan J. Jakobsen (Sp), Gerd Søraa (DLF), Kåre Kristiansen (Kr.F) og Sigurd Allern (RV).

NRK argumenterer på Twitter med at det ikke er «plass» til alle partier. Det er et svakt argument, så lenge NRK har et rikt utvalg tv-kanaler, radio-kanaler, nettsider og podcaster til disposisjon. Er alt annet de sender ut viktigere enn å opplyse demokratiet?

I NRKs partilederdebatt i 1981, var ti partier representert. Seks av disse partiene var representert på Stortinget fra 1977 – 81. De fire partiene som ikke hadde plass på Stortinget, men som likevel fikk delta i partilederdebatten, var Fremskrittspartiet med Carl I. Hagen, Det Liberale Folkepartiet med Gerd Søraa, Rød Valgallianse med Sigurd Allern og Norges Kommunistiske Parti med Martin G. Knutsen. Ved valget fikk de fire partiene henholdsvis 4,5 %, 0,5 %, 0,7 % og 0,3 % av stemmene. Det var den gang Norge var et demokrati.

NRKs avvisninger av nye partier får det til å se ut som om NRK mener at det bør være forbudt å utfordre makten -eller å utvikle demokratiet? I såfall har vi et mye mer alvorlig problem.

En alvorlig konsekvens av NRKs systematiske diskriminering er at også andre medier og arenaer ekskluderer de nye og mindre partiene. Det er blitt «stuerent» å holde utfordrerne utenfor demokratiet.

Før valget i år har NRK med å undergrave flere partier, feilet i samfunnsoppdraget og tatt deler av valget bort fra velgerne. Det bør få konsekvenser.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS