NRK-profil Noman Mubashir.

Nettavisen-journalistene sier unnskyld for bloggpost fra Karine Haaland: «Vi beklager til kollega Noman Mubashir»

- NJ-medlemmene i Nettavisen beklager på det sterkeste at våre redaktører valgte å publisere blogg-innlegget til Karine Haaland, heter det i en uttalelse fra journalistene.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Før 17. mai publiserte Nettavisen et mye omtalt innlegg fra blogger og tegner Karine Haalans om 17. mai, NRK og Noman Mubashir. 

- Her setter NRK opp rasistfellen, lyder overskriften. Innlegget ble skarpt kritisert, særlig på Twitter. Men ble raskt forsvart av sjefredaktør Gunnar Stavrum, som skrev en kommentar om ytringsfriheten.

Men i kjølvannet av dette har journalistene i Nettavisen funnet det riktig å reagere. I en uttalelse fra NJ-klubben gjør de noe så sjeldent i norsk sammenheng som å si seg uenig i redaktørens avgjørelse. 

Journalistene «beklager på det sterkeste» at innlegget ble publisert, og «tar avstand fra at Nettavisen ble brukt som publiseringskanal for personangrep på Noman Mubashir», heter det.  

Journalistene avslutter uttalelsen slik: 

Haalands blogg er så langt unna en sunn innvandring- og integreringsdebatt at vi skammer oss. Så for hva det er verdt: Unnskyld.

  • Les hele uttalelsen nederst i saken!
  • Medier24 har onsdag kontaktet blogger og tegner Karine Haaland og forelagt henne denne uttalelsen, så langt uten respons.

- Var forbi en intern diskusjon

Klubbleder Kjetil Bortelid Mæland i Nettavisen sier til Medier24 at det var Gunnar Stavrums egen kommentar om temaet forrige uke som gjorde det nødvendig for journalistene å gå ut offentlig - i tillegg til å si fra internt. 

- Da sjefredaktøren allerede hadde gått ut offentlig, var vi forbi en intern diskusjon. Det skal vi fortsatt ha og har i andre saker. Men når Stavrum viser til ytringsfriheten og at Nettavisen lever godt med å publisere dette innlegget, var det viktig å si fra at vi ikke gjør det. 

- Vi er opptatt av spørsmål om innvandring og integrering, men det blogginnlegget er så langt fra den diskusjonen at det er håpløst, legger Mæland til. 

Kjetil Bortelid Mæland, klubbleder i Nettavisen.

Dette er første gang klubben går ut offentlig med kritikk av egen ledelse, men langt fra den første interne diskusjonen om temaet: 

- Vi skriver mye om integrering og innvandring, og dermed er det også et tema vi har mange diskusjoner om. Blant annet fordi vi vet at det skaper mye «dårlig engasjement» og brunt i kommentarfeltet.

- Skriver dere for mye om temaet?

- Det er utvilsomt noe mange er opptatt av, og jeg vil ikke mene noe om hvor mye vi skal skrive om dette - det skal redaktørene få bestemme. Men vi vil mene noe om hvordan vi gjør det. Og det har vi altså sagt fra om nå, sier Mæland. 

- Ser dere på dette som et engangstilfelle, eller kan det gjøre noe med tilliten deres til sjefredaktør Gunnar Stavrum?

- Nei, absolutt ikke. Vi har en god kommunikasjon med vår redaktør. Slik har det vært lenge, og sånn kommer det nok til å fortsette å være. 

- Helt greit at de har et annet syn

GUNNAR STAVRUM, sjefredaktør i Nettavisen.

Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum viser til sin bloggpost 16. mai, på spørsmål om hvorfor han valgte å publisere den mye omtalte kommentaren fra Karine Haaland. 

- Det handler om at ytringsfrihet ikke er noe som bare hører hjemme i festtaler. Så jeg er nok i sak grundig uenig med medlemmene av NJ-klubben i denne saken, sier Stavrum til Medier24. 

At journalister går ut slik mot egen redaktør, tilhører sjeldenhetene i norsk presse. Men dét vil ikke Nettavisen-sjefen slå ned på: 

- I en periode hvor det har vært utrolig mye debatt om ansattes ytringsfrihet, for eksempel i Oslo-skolen, så kommer Nettavisen til å være den siste institusjonen som slår ned på at de ansatte bruker sin ytringsfrihet. Det er helt greit at de har et annet syn på saken, sier han. 

Det omtalte innlegget.

Og begrunner videre slik: 

- Jeg er ikke enig med Haalands meninger eller kritikk mot NRK her, men den er innenfor norsk lov og ikke rasistisk.

- Årsaken til at vi valgte å publisere, er at hun ikke er alene. Og det er viktig at slike diskusjoner også pågår i redigerte medier, ikke bare i små ekkokammer på nett. 

- Men ytringsfriheten betyr ikke noen publiseringsplikt?

- Nei, vi har ikke noen plikt til å trykke alt folk mener. Men ytringsfriheten er ikke noe verdt hvis folk ikke publiserer det. Der er Nettavisen en liberal avis med stor takhøyde for meninger - både for se som er uenige og enige med Karine Haaland. Og så aksepterer jeg at det er uenighet også internt hos oss i denne saken, sier Stavrum. 

  • Saken blir oppdatert!

Slik lyder uttalelsen i sin helhet:

«NJ-medlemmene i Nettavisen beklager på det sterkeste at våre redaktører valgte å publisere blogg-innlegget til Karine Haaland i Nettavisen. Vi tar avstand fra at Nettavisen ble brukt som publiseringskanal for personangrep på Noman Mubashir direkte og indirekte mot alle våre kolleger med en annen hudfarge.

Ved første øyekast oppleves Haalands blogg 'Her setter NRK opp rasistfellen' som et kritisk spørsmål til NRKs valg av programledere 17. mai, basert på en høyst diskutabel teori.

Nettavisens journalister er for et kritisk blikk på maktinstitusjoner, men der stopper også vår støtte til Haaland og Nettavisen-ledelsen, som valgte å publisere bloggen.

I en kommentar til bloggen skriver Nettavisens ansvarlige redaktør, Gunnar Stavrum, at det er de støtende og provoserende ytringene som trenger vern, og at Nettavisen lever godt med å slippe Haalands synspunkter til i Nettavisen.

Nettavisens journalister lever ikke godt med det.

Vi er like opptatt av ytringsfriheten som vår redaktør, men vi mener at det ikke er Nettavisens oppgave å være et ufiltrert talerør for alle som måtte ønske å si noe. Det er mange innvandringskritiske stemmer i Norge. De trenger å bli hørt, men de trenger ikke å få sin blogg uredigert og uimotsagt på Nettavisens førsteside.

Haalands kritiske blikk mot NRK blir fort et krenkende angrep på journalisten Noman Mubashir. Vi beklager at Nettavisen tillot Haalands karakteristikker, som heller ikke synes særlig relevant for hennes hovedbudskap.

Det underliggende premisset i Haalands blogg, er at nordmenn helst ville se «etnisk norske» programledere på NRK 17. mai og at de 'ikke-etnisk norske' iallfall ikke bør dominere bildet.

Her gjør Haaland et skille mellom individer basert på hudfarge. Det kalles rasisme. 

At Noman Mubashir ville vært en god mann i rollen som programleder 17. mai, er ikke vi i tvil om. At NRK og andre redaksjoner har mange dyktige personer med en annen hudfarge er helt naturlig. Innvandrere integreres, de fleste omfavner den norske kulturen og deres barn vokser opp i et norsk samfunn, og noen av dem blir drivende dyktige journalister.

Ja, vi har utfordringer med integrering. Det ønsker vi i Nettavisen å sette søkelyset på.

Men Haalands blogg er så langt unna en sunn innvandring- og integreringsdebatt at vi skammer oss. Så for hva det er verdt: Unnskyld.»

Powered by Labrador CMS