Hvorfor er lederne våre fortsatt en mann (45) som er glad i golf, jakt og økonomi?

KOMMENTAR: Lederskap er egenskap, ikke kjønn, skriver digitalredaktør Linn de Lange.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • LINN de LANGE, digitalredaktør i Tun Media og nestleder i Medienettverket

Dette er en kommentar som kunne vært skrevet for flere tiårsiden, basert på undersøkelser som kunne vært utført for flere tiår siden. Men den er ikke skrevet da, den er skrevet nå. I 2015.

I en verden som utvikler seg i forrykende tempo, finnes det noen områder i arbeidslivet hvor tiden står stille.

Dette til tross for at likestillingsdebatten i norsk arbeidsliv er på agendaen og har vært det en tid. Dette til tross for at det i mange bedrifter ansettes basert på kompetanse, ikke kjønn. Det går knapt en dag uten at vi leser om temaet kvinner og ledelse.

Dessverre er diskursen alt for ofte mangelen på kvinner i lederposisjoner. Jeg aksepterer ikke at det er sånn, men det er sånn.

TNS Gallup har i en ny undersøkelse stilt spørsmålet «Hvem er lederne våre?». Svaret er nesten overraskende konvensjonelt. De fleste ledere er menn, 45 år, gifte og har familie.

De har god økonomi, tjener bedre som ledere enn det kvinnene gjør. De er opptatt av økonomi også privat, og mener at penger er en målestokk på suksess. De sparer. De er karrierebevisste og målbevisste. De stemmer fortrinnsvis Høyre, men også Arbeiderpartiet.

Interessene deres er jakt, bil, båtliv og sport. Golf engasjerer.

Jeg kunne nå skrevet at jeg er en minoritet. At jeg er en kvinnelig medieleder. At jeg ikke er mer opptatt av økonomi enn at jeg vil at den skal være god nok. At jeg ikke sparer.

At jeg aldri kunne drept et dyr større enn en flue, langt mindre jaktet et bevisst med ett mål for øye. At minigolf engasjerer sånn passe. At jeg liker å shoppe. Og å skravle.

Jeg er like mye en manifestering av en kvinnelig klisjé som TNS Gallups resultater er for den tradisjonelle mann.

Samtidig er jeg karrierebevisst og målbevisst. Jeg engasjerer meg i det jeg gjør. Jeg vil noe. Og det er kanskje egenskapene våre heller enn interessene som bør diskuteres når lederposisjoner skal fylles.

At noen er ledermateriale og andre ikke, er en annen diskusjon. Men det har ingenting med kjønn å gjøre. Det har med egenskaper å gjøre, evner, erfaring, vilje.

Nå skal jeg sende denne kommentaren til gjennomlesning til min leder.

Mann, snart 41. Gift, familie. Opptatt av friluftsliv og sport. Uvisst om golf engasjerer.

Han er drivende dyktig og i den posisjonen han er på grunn av egenskaper, erfaring og evner.

Akkurat slik det burde være.

Powered by Labrador CMS