En hilsen fra bobla i NRK

KOMMENTAR: - Hvis det å ønske og verne om kvalitet er å være i en bobla, ja, da liker vi oss der, skriver NRKJ-leder Richard Aune.

Publisert Sist oppdatert
 • RICHARD AUNE, leder NJ i NRK

NRKs journalister ber om å få lov til å gjøre en skikkelig jobb, for å kunne levere innhold med god kvalitet. Det vil vi kjempe for selv i tider med kutt, og selv i tider der deler av bransjen er i en krise.

Vi har utrykt bekymring for konsekvensene av et ytterligere kutt på 17 millioner kroner i nyhetsdivisjonen. I den forbindelse skriver ansvarlig redaktør i M24 Gard L. Michalsen at det er på høy tid at NRKs journalister kommer ut av bobla på Marienlyst.

Hvis det å ønske og verne om kvaliteten på det vi lager er å være i en boble, ja da liker vi oss i den bobla.

Michalsen kan ikke forstå at vi er bekymret for et kutt på 17 millioner og sammenligner kuttet med NRKs totale budsjett på over 5 milliarder.

I kommentaren er det et virvar av tall, der det er mye epler og pærer som blir blandet sammen. For det første er det snakk om et kutt på 17 millioner av et budsjett på 379 millioner kroner for nyhetsdivisjonen.

Det kommer i tillegg til tidligere kutt i nyhetene.

Totalt sett har NRK kuttet 300 årsverk de siste to årene, og kringkastingssjefen har varslet ytterligere kutt i bemanningen fordi kostnadsøkningen neste år blir høyere enn lisensøkningen.

Vi er klar over at andre mediehus i andel har gjort større kutt enn NRK. Men det gjør ikke jobben for å ivareta kvaliteten på tilbudet vårt mindre viktig.

Vi kritiserer ikke ledere i NRK for å tilpasse budsjettene de inntekter NRK disponerer til enhver tid. Men vi ber at arbeidsoppgavene står i stil til bemanningen for å ivareta den journalistiske kvaliteten.

Våre medlemmer i redaksjonene merker at det blir mindre tid til faktasjekk, det blir mindre tid til å hente inn tilstrekkelig med kilder for å belyse sakene godt, og det blir mindre tid til redigering for at innholdet skal bli presentert på en forståelig og god måte.

NRKJ mener det er bedre med mindre innhold, enn dårligere innhold.

Michalsens kommentar gir et inntrykk av at Dagsrevyen omtrent er nyhetsdivisjonens eneste nyhetstilbud som koster penger, og at kuttets størrelse bare representerer noen sekunders sendetid.

Da glemmer han at NRKs nyhetsdivisjon også produserer nyhetsoppdateringer og bakgrunnsstoff gjennom NRK.no, tilrettelagt for mobiltelefoner, nettbrett og PC.

Han glemmer at det på radio produseres faste nyhetssendinger på timeslaget døgnet rundt og av nyhetsflater i radio nevnes i tillegg:

 • «Nyhetsmorgen» i NRK P2 og NRK Alltid Nyheter, med «Politisk kvarter.
 • «Nyhetslunsj» i NRK P2, NRK Alltid Nyheter og NRK P1+
 • «Nyhetsettermiddag i NRK P2
 • «Dagsnytt 18»
 • «Søndagsavisa»
 • «Ukeslutt»
 • «Urix på lørdag»

Han glemmer at det på TV lages korte nyhetssendinger gjennom dagen. I tillegg til «Dagsrevyen» alle dager i året lages også.

 • «Aktuelt», på NRK2, mandag, tirsdag og onsdag fram til nyttår.
 • «Urix», aktuelt utenriksmagasin på NRK2, mandag – torsdag.
 • «Debatten», ukentlig stor debatt fra studio.
 • «Dagsrevyen 21»
 • «Kveldsnytt»

Michalsen avslutter sin kommentar med en oppfordring om at «folket, kan være sikre på at NRK virkelig prioriterer det som er viktig

Det skulle vi ønske at folket kunne være, men nå ser vi at NRK prioriterer kvantitet framfor kvalitet, og det bør bekymre det norske folk. 


Powered by Labrador CMS