(BERGEN): Halvparten av nordmenn har hørt podkast det siste året, ifølge Den store Podrapporten.
– Det er vårt største marked, så jeg er ikke overrasket, sier administrerende direktør i Podme, Martina Göransson.
De har en andel på 8 prosent av de norske lytterne, viser samme rapport. Til sammenligning svarte 32 prosent at de bruker NRK Radio-appen oftest, og 3 prosent at de bruker Podimo.
– Hva er målet på hvor stor andel dere vil ha i Norge?
– «The sky is the limit». Det er vanskelig å kvantifisere, men vi har jo høye ambisjoner. Vi har stor tro på podkast og lydmediet.
I Norge er det 34 prosent som sier de er villige til å betale for tilgang på podkast. Göransson tror det handler om å gi riktig innhold til riktige målgrupper for å få flere til å åpne lommeboka.
– Og at det finnes kvalitetsinnhold som folk er villig til å betale for. Vi ser jo at den største viljen til å betale, handler om at man får unikt innhold. Det kommer vi fortsatt til å jobbe mye med, og det er jo det som har bygget hele vår forretningsposisjon i dag.
Tydelig kjerne
Podme finnes i Sverige, Norge og Finland. Markedene er ganske forskjellige.
I både Sverige og Norge lager SVT og NRK mye godt innhold, mener Göransson. Podkastene fra allmennkringkasterne er reklamefrie.
– I Sverige har vi også veldig mange podkaster som er annonsefinansiert. Vi er den eneste plattformen i Sverige som har abonnementsvirksomhet. I Norge og Finland har vi andre kolleger som har samme modell som oss.
En balanse mellom annonse og abonnement blir viktig for bransjen, tror hun, og er tydelig på hva som er deres kjerne:
– For Podme og Schibsted så er abonnementsvirksomheten viktigst. Med det sagt så kommer også annonseinntektene til å være viktige for oss fremover.
Mistet kolleger
Schisbted nedbemannet 350 ansatte denne vinteren og våren. Podme har ikke vært en del av spareprogrammet.
– Men vi har fortsatt høye finansielle krav på oss. Og så har vi kolleger som har forsvunnet, for de har vært ansatt i Schibsted selv om de har jobbet for Podme.
Om fem år håper hun de er flere enn de er i dag.
– Vi skulle gjerne hatt litt flere hender og føtter både i vår produkt- og tekniske organisasjon, men også på innholds- og markedssiden. Jeg håper vi kommer til å tjene penger, slik at vi kan vokse.
Vil ikke be om penger
Tidligere har klubbledere i forskjellige Schibsted-aviser bedt Tinius-stiftelsen komme på banen og investere i nye satsinger – slik som lyd.
Göransson er opptatt av at de skal kunne forsørge seg selv.
– Vi må drive en virksomhet der vi selv kan skape lønnsomhet og vekst uten å ta inn ekstern kapital. Jeg er enig med Siv (Juvik Tveitnes, konsernsjef i Schibsted, journ.anm.) i at vi må være bærekraftige – og det vet jeg vi kan.
Podme er forholdsvis ungt selskap, poengterer hun. De startet i Sverige i 2017 og kom til Norge i 2020.
Göransson sier de har investert «jättemycket» for å ta den posisjonen de har i dag.
– Nå er det på tide for oss å kunne stå på egne bein og vise at vi kan vokse og samtidig være lønnsomme.
– Så dere hadde ikke trengt noe ekstra tilskudd fra stiftelsen?
– Det kommer jeg ikke til å be om. Det er klart det alltid er trivelig å få penger, men jeg er overbevist om at vi kan drive denne forretningen på egen hånd.
Planen deres er fortsatt å gå i pluss og starte neste år med svarte tall.
Størst potensial i Finland
Podme gjør det bra i både Norge, Sverige og Finland, sier hun.
– Så har vi litt ulike markedsposisjoner, men vi forholder oss til ting på samme måte i alle tre landene.
Potensialet til å vokse alle steder er der, mener hun, og har en knapp på at det er hos finnene de kan vokse mest.
I Norge har halvparten av oss hørt på en podkast i løpet av det siste året. I Finland er det bare 34 prosent som har lyttet.
– Finland kanskje er det mest umodne markedet når det kommer til podkaster, med eldre målgrupper som kan treffes. Der tror vi at størrelsen, så vel som rekkevidden, vil øke, sier hun.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no