Dennis Vareide, kjent fra duoen Prebz & Dennis, sammen med advokat Jon Wessel-Aas i Oslo tingrett fredag formiddag. Vareide krever oppreisning etter at en annen Youtube-profil anklager ham for straffbare handlinger i flere videoer.

Dennis Vareide krever 130.000 i erstatning for «exposed-video». Vil sende et signal om at ikke alt er lov på YouTube

– Han håper den vil sende signaler ut til miljøet om at det fins faktisk grenser for hvordan man kan opptre, sier advokat Jon Wessel-Aas.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Dennis Vareide vil sende et signal om at ikke alt er lov på YouTube. Han har saksøkt en 19-åring for å komme med grove, usanne anklager mot ham.

YouTube-stjernen har krevd 130.000 kroner i oppreisning av 19-åringen, som han hevder har kommet med usanne anklager om straffbare forhold. Fredag møttes de to i Oslo tingrett.

Advokat Jon Wessel-Aas sa i retten at 19-åringens påstander er åpenbart ærekrenkende og stigmatiserende og at beskyldningene overhodet ikke er forsøkt bevist av den saksøkte.

Vareide håper dette skal være en «signalsak», sa advokaten.

– Han håper den vil sende signaler ut til miljøet om at det fins faktisk grenser for hvordan man kan opptre, sier han.

Vareide selv mener at yngre følgere av 19-åringen lar seg inspirere til å lage lignende videoer i den såkalte exposed-sjangeren, der kjente folk eller andre youtubere anklages for alvorlige eller straffbare forhold.

– Ikke alle skjønner at dette har konsekvenser for virkeligheten. Men dette har åpenbare konsekvenser for meg og mitt arbeid og ting jeg gjør utenfor YouTube, venner og familie, sier Vareide til NTB.

 

Filmpremiere

Vareide er den ene halvdelen av duoen Prebz og Dennis. Den første videoen med anklager mot Vareide, ble lagt ut omtrent samtidig med at en film om suksessduoen hadde premiere i august i fjor.

Vareide fortalte retten at han var redd for at kinosjefer ville ta filmen av lerretet dersom anklagene kom ut i tradisjonelle medier, og at han derfor valgte ikke å gå ut mot anklagene umiddelbart.

Videoene ligger fortsatt ute og er sett titusenvis av ganger.

– Jeg vil at disse videoene fjernes, sier Vareide til NTB. Han sier han vil ta kontakt med YouTube etter at en dom er avsagt.

– De vil vel ikke at plattformen skal forsøples, sier han.

Vessel-Aas påpeker at 19-åringen kan bli saksøkt nok en gang, dersom han taper saken, men lar videoene bli liggende ute.

 

Satire eller sannhet?

Den saksøkte, som har sin egen Youtube-kanal, hevder at han har brukt både satire og overdrivelse i de tre videoene saken gjelder.

– Vareide har ønsket å tolke innholdet på en annen måte enn slik det blir framstilt, sa han i retten.

19-åringen vekslet mellom å hevde at han ikke har ment å anklage Vareide for straffbare forhold og å hevde at flere av anklagene er rimelig å forstå som faktum fordi det er kommet flere andre påstander mot Vareide fra ulike kilder.

Den saksøkte tenåringen førte ingen vitner eller la fram andre bevis for sine påstander, utover gjengivelser av skypesamtaler og meldinger som han har tatt med i videoene.

– Det var en som ville vitne, men enten må det bli alle eller ingen, sier han.

Han bekreftet imidlertid i retten at flere av kildene han brukte i videoene, hadde trukket tilbake påstandene.

 

– Uten inntekt

Dommer Kim Heger forsøkte med gjentatte spørsmål å få klarhet i 19-åringens hensikt med å komme med anklagene.

– Videoene er satirisk kritikk av Vareide og hans maktmisbruk. Mine påstander er min verdivurdering, konkluderte 19-åringen.

Han mener det er viktig å få fram at flere Youtube-stjerner misbruker sin makt og innflytelse, og viser til at Orkla ble felt for ulovlig markedsføring mot barn.

19-åringen hevder at han ikke har noen inntekt og ikke har noen mulighet til å betale erstatningssummen Vareide krever, dersom han skulle bli dømt. Han sier han ikke har rett til fri rettshjelp, men bekreftet at han ikke hadde søkt om dette.

 

Powered by Labrador CMS