Fra dagens lansering av eInnsyn.

121 statlige virksomheter og Oslo kommune er på plass: OEP er historie - i dag ble eInnsyn lansert

- Åpenhet er et av de viktigste prinsippene vi styrer etter. Med eInnsyn tar vi et viktig steg videre, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Etter mange år er det omsider slutt på den gamle innsynsløsningen «Offentlig Elektronisk Postjournal: Difi og Oslo kommune lanserer i dag 5. februar en ny felles innsynsløsning for det offentlige.

- Det nye eInnsyn vil gjøre det langt enklere for alle å få innsyn i offentlige dokumenter, heter det i en melding. 

Siden den gamle løsningen OEP ble lansert i 2010, har antall innsynsbegjæringer økt kraftig. I 2017 ble 4,6 millioner journalposter publisert, cirka 300 000 innsynskrav ble fremmet og det ble gjennomført 7,5 millioner søk i OEP.

Oslo kommune, og de statlige virksomheter som i dag leverer til OEP, vil benytte løsningen fra oppstart 5. februar. Fra start er det 121 statlige virksomheter og cirka 20 virksomheter / bydeler i Oslo kommune som har koblet seg på.

Slik ser den nye løsningen ut.

Målsettingen er at hele offentlig sektor etter hvert samles i eInnsyn som en felles løsning, opplyser Difi.

- Et viktig steg videre

- I Norge er vi stolte over åpenheten. Ett av de viktigste prinsippene vi styrer etter, er åpenhet i forvaltningen. Med eInnsyn tar vi et viktig steg videre. Det er flott at stat og kommune har utviklet denne løsningen sammen, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

- Dette unike samarbeidet mellom statlig og kommunal sektor vil gjøre det langt enklere for innbyggere, journalister, næringsliv og andre å følge med på beslutningsprosesser som angår dem. Gjennom en felles offentlig innsynsløsning kan vi praktisere mer åpenhet og styrke offentligheten. For demokratiet er det viktig at man enkelt kan kikke offentlig sektor i kortene, sier byrådsleder i Oslo kommune, Raymond Johansen.  

- eInnsyn er ikke bare en tjeneste som svarer på mange ulike krav og behov. Den bygger på en it-arkitektur som er rigget for å digitalisere videre, og bidra til større grad av samhandling i offentlig sektor, sier direktør i Difi, Steffen Sutorius.

- For å øke farten på digitaliseringen i offentlig sektor må vi i større grad tenke som ett konsern, og digitalisere på tvers i offentlig sektor. Nå har vi vist at vi kan få til dette i praksis. Det har like stor verdi som innsynsløsningen i seg selv, sier Sutorius.

Powered by Labrador CMS