Muratov la ut dette bildet på Instagram torsdag kveld.

Leder i Norsk PEN om at fredsprisvinner skal ha blitt angrepet: – Det gikk kaldt gjennom meg

Fredsprisvinner Dmitrij Muratov skal ha blitt angrepet på et tog i Russland torsdag kveld. Kjersti Løken Stavrum sier hun er bekymret etter hendelsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Muratov er redaktør i den uavhengige russiske avisen Novaja Gazeta.

Torsdag skal han ha blitt angrepet da han var på et tog mellom Moskva og Samara i Russland.

– De helte oljemaling med aceton i kupeen. Øynene mine svir veldig. Det lukter olje i hele vognen. Avgangen er allerede forsinket med 30 minutter. Jeg vil forsøke å vaske meg selv, skrev Muratov i et innlegg på Instagram.

Norsk PEN er den norske avdelingen av PEN International, som er en ideell og uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for ytringsfrihet. I en SMS til Medier24 sier leder Kjersti Løken Stavrum dette om angrepet.

– Det gikk kaldt gjennom meg da jeg så bildet. Så ble jeg lettet da jeg skjønte at det var maling. Men dette angrepet er svært bekymringsfullt selv om det kanskje ikke er overraskende i en så tilspisset situasjon som nå.

Hun håper dette fungerer som et varsel, og at flere vil følge med på situasjonen i Russland etter hendelsen.

– Nobelprisen er ingen skuddsikker vest. Den prisverdige avtalen Amedia har inngått om å overføre trykkeriene i Russland gjør ham heller ikke mindre utsatt. Muratov er svært erfaren. Bildet av angrepet har gått verden rundt, og det gir stor oppmerksomhet om hans situasjon. Vi må håpe det har noe å si.

Mandag 28. mars ble det kjent at Novaja Gazeta setter arbeidet sitt på vent. Bakgrunnen var at de hadde mottatt en andre advarsel fra det russiske medietilsynet, og at avisen dermed sto i fare for å måtte stenge ned for godt.

Lørdag 2. april kom det derimot frem at avisen vil gå til den russiske domstolen for å klage på advarselen, som de mener er ugyldig.

Powered by Labrador CMS