Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen, viser frem et bilde på en mobiltelefon av årets fredsprisvinnere, journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov på Nobelinstituttet i Oslo fredag.

De ble tildelt Nobels fredspris - dette må du vite om Maria Ressa og Dmitrij Muranov

Dette er de to journalistene som ble tildelt Nobels fredspris fredag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muranov ble fredag formiddag tildelt Nobels fredspris for deres innsats for ytringsfriheten på henholdsvis Filippinene og i Russland.

Men hvem er egentlig de to som er blitt tildelt den gjeve prisen?

I denne artikkelen har Medier24 samlet inn en rekke punkter om de to journalistene, som nå mottar internasjonal anerkjennelse og oppmerksomhet.

Hisset på seg presidenten

Maria Ressa er en 58 år gammel filippinsk- amerikansk gravejournalistikk.

Hun driver nyhetsnettstedet Rappler, som bedriver etterforskende og gravende journalistikk.

Rappler har avdekket korrupsjon blant næringslivsfolk knyttet til presidenten, og de har også skrevet kritisk om presidentens krig mot narkotika. Ressa er også tidligere blitt arrestert for sitt arbeid som redaktør.

Journalisten har annet markert seg som kritiker av Filippinenes president, Rodrigo Duterte. Kritikken har ikke blitt godt mottatt av presidenten.

Ifølge BBC, skal han ha uttalt følgende om Rapplers arbeid, til en av nettstedets reportere:

– Hvis dere forsøker å kaste søppel mot oss, så er det minste vi kan gjøre å fortelle. Hva med dere? Er dere også rene?

Ressa ble nominert til Nobels fredspris av Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Ifølge Nettavisen sa Støre dette til pressen onsdag formiddag, da det ble kjent at Ressa hadde vunnet fredsprisen.

- Jeg nominerte Ressa gjennom hennes eget arbeid hun har gjort i et autoritært regime, hvor til og med presidenten har sagt til henne at hun kan bli drept, og han til og med kunne gjøre det selv.

Produsenten av kalashnikov-rifler tok kontakt

Dmitrij Muratov (59) er en russisk journalist og er sjefredaktør for den uavhengige russiske avisen Novaja Gazeta.

Novaja Gazeta har blitt kalt den eneste maktkritiske avisen som har nasjonal betydning i Russland, spesielt mot den sittende presidenten Vladimir Putin ifølge BBC.

Avisen skriver blant annet om statlig korrupsjon, politisk vold, valgfusk og menneskerettighetsbrudd. I alt seks av avisens journalister har siden oppstarten i 1993 blitt drept.

Torsdag var det 15 år siden den russiske gravejournalisten Anna Politkovskaja drept utenfor sin egen leilighet i Moskva.

Journalistene i Novaja Gazeta blir jevnlig utsatt for trusler og trakassering, blant annet for sin rapportering fra menneskerettighetsbrudd i Tsjetsjenia.

Under Svarte Natta-konferansen i Tromsø i 2017 fortalte Muratov at han ikke ville at journalistene i redaksjonen skulle være forsvarsløse.

– Jeg kan også fortelle at redaksjonsmedarbeiderne våre skal bli bevæpnet. Allerede har produsenten av kalashnikov-riflene tatt kontakt og tilbudt en ganske kraftig rabatt, sa han i 2017.

Muratov dedikerte prisen til de avdøde journalistene fredag, ifølge CNN.

Kilder: NTB, BBC, CNN

Powered by Labrador CMS