Harald S. Klungtveit er redaktør i Filter Nyheter.

Debatt

Jeg forventer at Redaktørforeningen tar affære ved første anledning

– Det er uakseptabelt at personer som fremmer høyreekstremisme og bidrar til å rettferdiggjøre angrep på reportere får anerkjennelse som pressefolk av medienes organisasjoner, skriver redaktør i Filter Nyheter, Harald S. Klungtveit om redaktør Hans Rustad og Document.no.

Denne artikkelen er over to år gammel.

Denne kommentaren ble opprinnelig publisert på Facebook, men er gjengitt med tillatelse.

I går ble amerikanske og utenlandske journalister angrepet og drapstruet av mennene som deltok i stormingen av Kongressen, før høyreekstremistene knuste kameraer og annet utstyr som reporterne måtte etterlate seg da det ble for farlig blant de voldelige Trump-tilhengerne.

På en av dørene til bygningen risset fascistene inn «Murder the media» mens noen av angriperne ropte at de neste gang kommer med gevær i stedet for flagg.

To timer og tjue minutter etter at angrepet startet publiserte redaktør Hans Rustad i Document en tekst der han skriver at angriperne «bare er ute etter å hevde sin rett til eget land»

«Onsdag 6. januar er allerede historisk, og det var grasrota som viste sin makt», skriver Rustad om høyreekstremistene. (Før han tok et liksom-forbehold om «hvis det ikke skjer noe alvorlig» - som om situasjonen ikke var alvorlig nok).

Ifølge Rustad er det journalister - og ikke Trump - som har «hisset opp mengden» ved å unnlate å anerkjenne konspirasjonsteoriene om valgjuks. Mediene «deltar i sabotasjen» og har vært med på å «stjele valget fra folket», skriver Rustad.

Dagen før angrepet på Kongressen hadde Rustad, i en annen tekst, utilslørt omfavnet den uttalt voldelige (og journalistfiendtlige) gruppen Proud Boys, og beklaget seg over at den blir omtalt som høyreekstrem. «Proud Boys står opp for Trump og lov og orden», skrev Rustad, og kalte fascistene «store gutter som ikke lar seg pelle på nesa».

Samme kveld gikk Proud Boys til angrep på politifolk i opptakten til 6. januar-demonstrasjonen.

Såvidt jeg vet er Rustad fortsatt medlem av Norsk Redaktørforening.

Det er uakseptabelt at personer som fremmer høyreekstremisme og bidrar til å rettferdiggjøre angrep på reportere får anerkjennelse som pressefolk av medienes organisasjoner, og jeg forventer at foreningen tar affære ved første anledning.

Powered by Labrador CMS