Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Jon Helgheim, TV 2-korrespondent Fredrik Græsvik og kanalens nyhetsredaktør, Karianne Solbrække.

Frp-profil stempler Fredrik Græsvik og TV 2 som «fake news»: – Kan ikke stole på dem

TV 2s nyhetsredaktør mener kritikken er trist - og sier hun har tillit til Græsvik.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Stortingsrepresentant Jon Helgheim (Frp) reagerer kraftig på en Twitter-melding der TV 2s USA-korrespondent Fredrik Græsvik skriver at president Donald Trump ønsker å vrake demokratiet.

 – Jeg reagerer på dette fordi det er en ren påstand, ikke en tolkning eller en refleksjon, som tilsier at Græsvik har ugjendrivelige bevis for at Trump har intensjoner om å vrake demokratiet, sier Helgheim til Medier24 og legger til: 

– Dette er falske påstander og falske nyheter, som TV 2s korrespondent kaster om seg med.

I helgen tok Helgheim også til Twitter for å uttrykke sin frustrasjon overfor TV 2-korrespondent Græsvik.

I etterkant av Twitter-meldingen argumenterte Græsvik og Helgheim med hverandre for åpen scene på mikroblogg-tjenesten. 

Græsvik skrev blant annet:

«Så hva er falskt? Og hvor har du fått ideen fra om at journalister ikke skal advare om forsøk på å rive ned demokratiet og velgernes tillitt?»

– Kan ikke stole på TV 2

Helgheim gir klart uttrykk for at tilliten hans til TV 2 er kraftig svekket. 

– Jeg mener at man nå ikke kan stole på TV 2, spesielt i forbindelse med nyheter som kommer fra Fredrik Græsvik. Han serverer politiske oppfatninger som nyheter, sier Frp-politikeren fra Drammen.

Og fortsetter: 

–  Om det kommer på Twitter eller på TV 2s sendinger er helt likegyldig når det kommer fra en korrespondent. 

Samtidig understreker Helgheim at han selv ikke er noen stor tilhenger av Trump, men at han har forventninger til journalistikken, uavhengig av hvem som omtales.

– Jeg mener at man må kunne forvente seg et minimum av redelig journalistikk, selv i saker som handler om Donald Trump. At TV 2 nå vet at Trump vil vrake demokratiet er det ingen beviser for, og det er  bare løse påstander, sier han. 

Jon Helgheim, her avbildet på talerstolen i Drammen 1. mai i fjor.

– Burde be Græsvik skjerpe seg 

På spørsmål om hvorvidt han er enig i at det å ville utsette det amerikanske valget truer demokratiet, svarer Helgheim:

– Hvordan folk måtte tolke Trumps uttalelser, er helt uvesentlig i denne saken. Det er det å si at man vet at  Trump nå vil vrake demokratiet, som er problemet i denne saken. 

– Om Græsvik hadde sagt at han syntes at Trumps påstander var svært problematiske, ville ingen ha reagert på det

Nå håper Helgheim at TV 2 ber USA-korrespondenten sin om å endre oppførsel.

– Dette er ville påstander uten rot i virkeligheten, og TV 2 burde gripe inn og be Græsvik om å skjerpe seg. Han kan ikke slenge om seg med påstander uten å kunne dokumentere dem, sier han. 

TV 2s USA-korrespondent Fredrik Græsvik.

 

– Kan virke som om Helgheim misforstår med vilje

Græsvik er blitt tilbudt å uttale seg i denne saken, men ønsker ikke å gjøre det. I stedet henviser han til TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække. 

I en e-post til Medier24 skriver Solbrække følgende:

«Jeg er selvsagt helt enig i at det ikke er mulig å være inne i Trumps hode, og være sikker på hva han egentlig mener. Samtidig må en journalist primært forholde seg til hva som blir sagt, ikke hva som blir tenkt.  Og Trumps uttalelser og antydninger rundt utsettelse av valget, om han går av hvis han taper, om stemmejuks og poststemmer - er alle egnet til å undergrave, eller så tvil om, viktige demokratiske prosesser.»

«Det må en journalist kunne påpeke uten å blir stemplet som en løgnhals med politiske motiver. Noen kan nok ta tweeten for å være for kategorisk, og den er spissformulert, men det kan virke som Helgheim misforstår med vilje og overdriver betydningen av setningen. Fredrik har min tillit, og bakgrunnen for tweeten er faktiske uttalelser fra Trump.»

 

Ber Helgheim bruke tiden sin på andre ting

Solbrække stusser samtidig over stortingrepresentant Helgheims prioritering av kampsaker, ettersom koronapandemien fremdeles pågår.

«Det er forvirrende og krevende tider rundt oss, og jeg kunne ønske stortingsrepresentanten brukte sin innflytelse på andre ting enn å undergrave en norsk journalist i en sak som dette» skriver hun. 

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2.

Til tross for kritikken mot Helgheim i denne saken, understreker Solbrække at hun er glad for at mediene opptar landets poiltikere.

«Jeg er glad for at norske politikere generelt er svært bevisst på medias funksjon i et velfungerende demokrati. At man ikke kaster rundt seg med påstander om at journalister er løgnaktige eller driver med falske nyheter.»

«Falske nyheter betyr at man bevisst publiserer noe man vet ikke er sant. Det gjør ikke Fredrik TV 2 eller andre norske redaktørstyrte medier, det er det feks trollfabrikker i Russland som gjør.”

«Jeg er den første til å innrømme feil, hvis TV 2 Nyhetene ikke gjør jobben vår godt nok. Men at en folkevalgt som Helgheim, med bakgrunn i denne tweeten, stempler oss som løgnaktige, falske og ikke til å stole på - synes jeg er trist», skriver Solbrække avslutningsvis.

Powered by Labrador CMS