Lars Håkon Grønning, E24.

E24 om Finnes-saken: – Vi har jobbet så fort vi har kunnet

E24-redaktøren forklarer hvorfor den komplette listen over aksjekjøpene til Erna Solbergs ektemann først kom etter valget.

Publisert Sist oppdatert

E24 har satt dagsorden med avsløringene om av Sindre Finnes' aksjehandel mens kona Erna Solberg var statsminister.

Ifølge E24 ba de om fullstendig liste over alle handler i Solbergs stortingsperiode fredag 1. september. Oversikten over de over 3600 handlene, ble først offentliggjort fredag 15. september av Erna Solberg selv, i forbindelse med pressekonferansen hun holdt om saken.

Nyheten  har fått flere på sosiale medier til å spekulere i hvorfor ikke saken sprakk før etter mandagens lokalvalg. 

Blant annet MDG-politiker Eivind Trædal på X/Twitter

Sittende byråd i Oslo, Raymond Johansen, spekulerte også i publiseringstidspunktet i et innlegg på Facebook. Han slettet senere innlegget, og sier til Journalisten det var fordi han ikke ville bli fremstilt som bitter.

E24s sjefredaktør Lars Håkon Grønning avviser at de har holdt tilbake.

– Vi har jobbet så fort vi har kunnet. Selv om det er valg så må vi forholde oss til presseetikken. Det stiller krav til dokumentasjon, faktakontroll og imøtegåelse. Det kan ikke settes til side fordi det er et lokalvalg, sier han.

Han forklarer at hvis de hadde sittet på saker som dokumenterer viktige ting som er relevante for velgere å vite før et valg, så ville han lovet at de hadde publisert det.

– Jeg klarer ikke å se en eneste rasjonell grunn for å vente med å publisere sakene til etter valget, sier han.

Han drar fram saken om at Finnes handlet aksjer 72 ganger i selskapet Nekkar, som ble publisert dagen etter valget, og forteller at de fikk informasjonen sent mandag.

– I tråd med helt ordinære presseetiske prinsipper så krevde den saken at Sindre Finnes fikk en reell mulighet til å kommentere innholdet. Vi publiserte så fort vi hadde en sak som oppfylte de presseetiske forpliktelsene som vi og alle andre har, sier Grønningen.

På spørsmål om de har opplevd noen form for trenering, sier han at det har gått noe tid fra de stilte spørsmål til det kom en komplett liste fredag.

– Samtidig så viste listen seg å være veldig omfattende. Det er også mulig å ha forståelse at det tar tid å utarbeide den lista, selv om vi gjerne skulle hatt svar dagen vi stilte spørsmål om dette, som jeg mener er for to ukers tid siden, sier han.

– Vi skulle ønsket at vi fikk svar på spørsmålene tidligere, men når listen var så omfattende, så kan vi ha forståelse for at det tar tid.

Tar samfunnsredaktør i forsvar

MDG-politiker Eivind Trædal var blant dem som fyret opp i debatten fredag formiddag med følgende melding på X/Twitter:

«Nå er det mange som lurer på hvorfor E24 kommer med sjokkavsløringer om Erna Solberg rett etter et valg der inhabilitetsskandaler har plager AP og vært til gavn for Høyre. Da hjelper det jo ikke at en tidligere profilert minister under Erna Solberg er redaktør i avisa. Lite land».

Henvisningen gikk til tidligere Høyre-statsråd - nå samfunnsredaktør i E24, Torbjørn Røe Isaksen. 

Røe Isaksen selv tok til motmæle: 

«Det er ansvarlig redaktør som bestemmer i en avis, ikke en samfunnsredaktør/kommentator», skriver han på X/Twitter.

Og fortsatte: 

«Hvorfor kommer den store saken i dag? Fordi Høyre først la frem den komplette listen over Finnes' aksjehandler nå. Etter at E24 m.fl. har etterlyst flere svar lenge».

Grønningen tar Røe Isaksen i forsvar.

– Det er viktig å presisere: Torbjørn tar ingen publisistiske avgjørelser i E24 knyttet til dette. Reporterne som har jobbet med dette har nærmeste leder som er vår gravesjef, som rapporterer til nyhetsredaktør som rapporterer til meg, forklarer han.

«Konspivas»

Flere tok også mediene i forsvar. 

Jusprofessor Hans F. Marthinussen kaller spekulasjonene som visvas: 

«Selvsagt har ikke norsk presse ventet med denne saken til etter valget for å beskytte Høyre. For noe konspivas dere slenger rundt med. (Føler du deg truffet, er denne til deg.)», skriver han på X/Twitter.

Filter Nyheter-redaktør Harald Klungtveit mener også spekulasjonene er skivebom. 

«De som tror avisredaksjoner har latt være å breake nyheter om Erna før valget, skjønner ikke stort av motivasjonen til journalister. Dagens dummeste take. Men pressen gjorde åpenbart en dårlig jobb med å sjekke statsministerfamiliens finanser 2013-2021», skriver han på X/Twitter.

Klungtveit mener det er Høyre som har stått i veien for publiseringen. 

«Det er jo fordi Finnes og Høyre har trenert offentliggjøringen av listen over handler», skriver han.

Rettelse: Det sto først «Fredag satte E24 dagsorden med avsløringene om omfanget av aksjehandlene». Det riktige er at de satte dagsorden, mens den fullstendige lista E24 hadde bedt om to uker før, ble offentliggjort til alle medier på Solbergs pressekonferanse.  

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS