Kaja Mejlbo, ansvarlig redaktør i Utdanningsnytt

Samarbeidet med E24 i jakten på nye lesere: – Har nådd gjennom lydmuren

– Strategien var fra da jeg startet her å få flere folk inn «i butikken», sier Utdanningsnytt-redaktør Kaja Mejlbo.

Publisert

Det siste året har Utdanningsnytt hanket inn priser og hederlig omtale. I forrige uke ble ansvarlig redaktør Kaja Mejlbo kåret til årets Fagpresseredaktør.

– 2024 var et veldig godt år, sier Mejlbo til Medier24, men er tydelig på at det har vært et langsiktig arbeid bak.

Mejlbo kom fra Budstikka i 2018, og tok over redaktørstolen i fagbladet. Et av målene var da å gjøre dem mer digitale.

– Det var saker på nett da også, men ikke mer enn et par om dagen. Nå er vi oppe i et sted mellom 5-15. Og strategien var fra da jeg startet her å få flere folk inn «i butikken», sier hun og legger til:

– Det er jo det mange fagpressemedier sliter med, at man ikke får like mye direktetrafikk som andre nyhetsmedier.

Utdanningsnytt vant årets Fagpressepris

– Ønsket å skille oss ut

Mejlbo forteller at de opplevde sterk vekst under pandemien, da både skole og barnehage var langt fremme i nyhetsbildet.

De siste årene har de satset hardt på både podkast og video for å nå bredere.

– Men det finnes etter hvert mange podkaster som tar for seg skole. Mange av dem er «snakkepodkaster», så vi ønsket å skille oss ut, og har satset på dokumentarer, forteller hun.

Og som fagbladet for lærere i skole og barnehage, tar de med seg det langsiktige perspektivet. I forbindelse med 30 årsdagen til Verdens lærerdag, planla la de i rundt et år, før de publiserte 30 reportasjer med lærere fra hele verden – enhver dag gjennom hele oktober.

– Vi reiste på reportasjeturer, i tillegg til å bruke frilansere rundt i verden. Det var en ny erfaring å jobbe med frilansere i for eksempel Bhutan, ler Mejlbo.

1,8 millioner sidevisninger

I fjor gikk fagbladet sammen med E24 i et større prosjekt med navnet «Barnehagemilliardene» som blant annet har gransket nordmenn som har tjent seg rike på barnehagebygg. Prosjektet var nominert til SKUP–prisen, og fikk hederlig omtale under Fagpresseprisene.

Mejlbo forteller at de startet med prosjektet alene, med analyser av store datasett og manuell gjennomgang av 2000 regnskap.

– Da vi så omfanget av det vi satt på, skjønte vi at dette ikke bare var gode saker, men som også burde nå bredere enn vi gjør på våre plattformer.

I løpet av høsten ble E24 koblet på, og gruppen har nå publisert nærmere 20 saker siden desember.

– Vi ser at det å få tilgang til VG-fronten som vi da har gjort gjør at de sakene vi publiserte før jul hadde 1,8 millioner sidevisninger, som er jo way beyond det vi hadde oppnådd på egen hånd, sier Mejlbo.

Hun tror også begge parter har hatt nytte av prosjektet.

– E24 har fått utforsket en annen sektor enn det de vanligvis skriver om. Men vi har nådd gjennom lydmuren og fått et mye større nedslagsfelt.

Kaja Meljbo, ansvarlig redaktør i Utdannignsnytt

Lettere digitalt

Samtidig er det for tidlig å si om det vil gi et varig trafikkløft hos Utdanningsnytt.

– Vi ser at sakene går godt hos oss, men det er litt tidlig å si om det har noe å si for generelle lesertall.

Men når fagbladet skal jakte nye lesere, møter de ifølge Mejlbo en utfordring som nok også andre fagpressemedier som eies av fagforeninger møter.

– Papirbladet har vært og er fremdeles et medlemsgode. Så i den digitale transformasjonen må vi finne en måte å ta med oss de godene over til nye plattformer. Vi må passe på at medlemmene fortsatt føler at de får verdi.

Samtidig mener hun de digitale plattformene gjør det enklere å oppfylle andre deler av formålsparagrafen.

– En del av vårt oppdrag er å sette utdanningspolitiske spørsmål på agendaen og være et sted for kunnskapsdeling og diskusjon. Det er lettere å løse digitalt, sier Mejlbo.

For ordens skyld: Medier24 er medlem av Fagpressen.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS