Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), her i en annen intervjusituasjon tidligere i år.
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), her i en annen intervjusituasjon tidligere i år.

Ketil Solvik-Olsen møtte TV 2, Nordlys og iTromsø med ren løgn. Fordi Frp og Høyre hadde solgt inn saken til NRK

- Et kalkulert angrep for å kneble pressen, raser Nordlys-redaktør Helge Nitteberg. - Det mest merkverdige jeg har opplevd noen gang, sier TV 2-veteran Egil Pettersen.

Publisert

Tirsdagen har vært full av lekkasjer fra den snart klare Nasjonal Transportplan, og i ettermiddag ble det klart at Tromsø får sin etterlengtede nye innfartsvei på E8, til 2,2 milliarder kroner.

Det kan du blant annet lese om iTromsø og Nordlys.

Men den nyheten skulle disse mediene egentlig ikke hatt før senere, for Frps samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og Troms Høyres stortingspolitiker Kent Gudmundsen hadde gjort en eksklusiv avtale med NRK Troms.

- Da ville vi fått TV på saken. Det er det ikke alltid vi får, bekrefter Gudmundsen til Medier24. Mer om det litt senere.

Flyplass-show og biljakt rundt Tromsø

For det gikk ikke helt som planlagt. En statsråd kan nemlig ikke komme helt umerket til Tromsø en tirsdag formiddag. På flyplassen var ikke NRK, som visste hvor de skulle møte opp litt senere. Til gjengjeld var både TV 2 og lokalavisene iTromsø og Nordlys der.

Og lurte på om statsråden hadde med seg en februargave til byen.

TV 2s erfarne reporter Egil Pettersen gjorde sågar et intervju med statsråden, hvor han avviser at besøket skulle handle om E8.

TV 2-reporter Egil Pettersen, her i Bergen høsten 2016.
TV 2-reporter Egil Pettersen, her i Bergen høsten 2016.

- Vi visste at E8 lå inne i NTP, og dro på flyplassen for å få det bekreftet. Så ender det med at statsråden prøver å føre meg bak lyset. Det er noe av det mest merkverdige og snodigste jeg har opplevd noen gang, et rent skuespill. Jeg trodde ikke at det gikk an fra en statsråd.

- Hvor ofte opplever du at en statsråd farer med ren løgn på denne måten?

- Det er heldigvis ikke så ofte det skjer. Jeg tror ikke det er verdt så mange kommentarer. Kent Gudmundsen har sagt unnskyld i etterkant, og det tror jeg Solvik-Olsen også bør gjøre, sier Pettersen.

Etter samtalene på flyplassen endte det med at de to lokalavisene fulgte etter Solvik-Olsen og hans kortesje i bil rundt øya. Biljakten endte så med at regjeringspartiene bestemte seg for å invitere alle til pressekonferansen som ikke skulle vært en pressekonferanse.

  • SE KLIPPET der statsråden prøver å bløffe Egil Pettersen, fra TV2.no:

  

Helge Nitteberg, sjefredaktør i Nordlys.
Helge Nitteberg, sjefredaktør i Nordlys.

- Et angrep på den delen av pressen man ikke liker

Dermed fikk iTromsø, TV 2 og Nordlys til slutt saken, men det var altså ikke meningen.

Foranledningen her er som kjent den mye omtalte krangelen mellom Nordlys og Frp-politikere for noen uker siden, da Solvik-Olsens statssekretær Tom Cato Karlsen og justisminister Per-Willy Amundsen kalte Nordlys for både pravda og fake news, nettopp etter kritiske spørsmål om dette veiprosjektet.

Sjefredaktør Helge Nitteberg i Nordlys er mildt sagt rasende over behandlingen:

- Dette er et kalkulert forsøk på å kneble den delen av pressen man ikke liker, det var ikke en enkeltstående glipp.

- Jeg er rystet - det er det verste angrepet på lokalavisene i Tromsø som jeg har opplevd noen gang. Og det viser en grov forakt mot våre lesere, sier Nitteberg.

Han fortsetter:

- Det viser at «Trump er kommet for å bli», og han lever langt inn i den norske regjeringen.

- Men det er jo ikke uvanlig at politikere selger saker til enkelte medier?

- Vi godtar alle at man noen ganger gir eksklusive saker til enkeltmedier, men dette er jo en stor sak og den mest åpenbare fellesnyheten i Nord-Norge herfra og til månen. Dessuten velger de det minste nettstedet i regionen. Det er i beste fall amatørskap fra regjeringen, mener Nordlys-redaktøren.

Kent Gudmundsen, stortingsrepresentant for Troms Høyre.
Kent Gudmundsen, stortingsrepresentant for Troms Høyre.

 

Gudmundsen: - Beklager til journalistene

Medier24 har tirsdag ettermiddag vært i kontakt med Samferdselsdepartementets pressevakt, så langt uten anledning til intervju eller kommentar fra statsråden eller annen politisk ledelse. 

Men Høyres stortingsrepresentant Kent Gudmundsen fra Troms svarer bekreftende på historien:

- Og i ettertid vil jeg beklage overfor de journalistene som møtte opp på flyplassen.

- Hva var det som skjedde i dag?

- Det er veldig vanlig å selge en sak til enkeltmedier, og vi ville gi dette til NRK sånn at vi skulle få TV på det. Det er en høy terskel for å få det, og da må vi prioritere NRK. Tanken vår var at de andre mediene uansett ville komme etter, sier Gudmundsen.

- Men da vi så situasjonen på flyplassen, ble vi rett og slett litt overrumplet. Det var det som skapte den situasjonen.

- Og dere kom med ren løgn?

- Det var ikke løgn, men det var en bevisst unngåelse på direkte spørsmål. Det ville vært urimelig overfor det mediet vi hadde lovt historien til å gi den bort da.

- Er det et viktigere hensyn enn å snakke sant?

- Vi svarte aldri direkte nei, så vidt jeg kan huske. Men situasjonen var slik at vi kom til en ny vurdering, sier Gudmundsen.

Han og Frp-statsråden med kortesje valgte nemlig å snu på visa, da det viste seg at lokalavisene likevel fulgte etter.

- Etter at så mange møtte opp, stilte det seg litt annerledes og vi bestemte oss for at det var riktig å invitere alle til pressekonferansen. Da avklarte vi også med NRK at vi ikke kunne holde den opprinnelige avtalen.

 

Avviser «takk for sist»

- Det er ikke lenge siden dine kolleger i Frp angrep Nordlys for å være Pravda og fake news. Var dette et takk for sist?

- Nei, på ingen måte. Det er ikke grunnlag for å tolke det slik. Det er ikke uvanlig å selge enkeltsaker til enkelte medier, svarer Gudmunden.

- Men det gjør man kanskje på små saker som er vanskelig å selge inn, ikke store felles-saker? Denne saken ville vel vært hovedoppslag i alle Troms-mediene uansett?

- Det kommer an på hvor stort vi ønsker at saken skal slås opp. Så ser vi noen ganger i ettertid at en sak hadde større potensiale, det er lett å si nå.

- Deler av høyresiden i Troms har etablert Nordlys som en fiende. Men kan dere klage på at avisa gir dere «positive» saker, når de ikke får dem?

- Nei, i 90 prosent av tilfellene er det Nordlys som får disse sakene. De er i en unik posisjon, får de aller fleste regionale nyhetssakene våre - og er ellers alltid førsteprioritet, svarer Kent Gudmundsen.

 

Powered by Labrador CMS