Ødegaard: – VG publiserer stjålne, private og høyst konfidensielle dokumenter

Real Sociedad-spiller Martin Ødegaard nekter for VG-boikott og går hardt ut mot avsløringer avisen har kommet med. Nå forsvarer VG artiklene overfor Medier24.

Publisert

«Dere publiserer stjålne, private og høyst konfidensielle dokumenter. Jeg synes ikke dette tilhører offentligheten, og har derfor heller ikke kommentert noe av det», skriver Martin Ødegaard på Twitter. Les hele meldingen nederst i saken.

Lørdag skrev VG at avisen ikke fikk snakke Real Madrids utlånte nordmann etter å ha fått nei av hans nåværende klubb, Real Sociedad, sin pressesjef.

«Football Leaks»-avsløringer

VG har i høst publisert en rekke artikler knyttet til Martin Ødegaard og hans far Hans Erik Ødegaard og deres avtale med Real Madrid i forbindelse med overgangen i januar 2015.

Artiklene er basert på lekkasjer fra det internasjonale «Football Leaks»-samarbeidet. I januar i år ble det kjent at lekkasjene kommer fra Rui Pinto, som har blitt etterforsket av portugisiske myndigheter for å ha hacket til seg data.

Verken Martin eller Hans Erik Ødegaard har besvart VGs spørsmål i forbindelse med sakene. Siden publisering 9. september har heller ikke avisen fått intervju med Ødegaard i forbindelse med Real Sociedads kamper.

– Vår rett å bestemme

Overfor Medier24 utdypet klubben begrunnelsen for at VG ikke fikk prate med Ødegaard lørdag:

«Det er klubben sin avgjørelse å ikke la en spiller snakke med medier som kritiserer dem eller familien deres. Vi er nødt til å beskytte spillerne våre, da de er den viktigste delen av oss», skrev en ikke navngitt pressemedarbeider i klubben.

Videre sto det i e-posten:

«Alle medier har rett og frihet til å skrive hva de vil, men vi har også rett og frihet til å bestemme hvem vi skal snakke med.»

Det er over tre måneder siden VG skrev om Hans Eriks avtale med Real Madrid som sikret ham en personlig kontrakt på 30 millioner kroner mot å være hjelpetrener for klubbens 11-åringer. Deretter fulgte avisen opp med hvordan Real Madrid drysset gaver over Ødegaard-familien i jakt på den daværende 16-åringens signatur.

VG forsvarer publisering

Sjefredaktør Gard Steiro i VG viser til sportssjef Eirik Borud for kommentarer.

Borud skriver følgende i en sms søndag kveld:

«Vi er glade for at Martin Ødegaard ikke har til hensikt å boikotte VG, og vi håper klubben, som tidligere har uttalt at de «må beskytte spilleren», legger til rette for det samme.

VG har sammen med en rekke europeiske storaviser i flere år hatt et kritisk søkelys mot internasjonal fotball. Det er en milliardindustri som fortjener at vi som sportsjournalister følger den tett og der målet vårt er at vi skal avdekke kritikkverdige forhold. Vi mener det opplagt har stor offentlig interesse å vise fram pengestrømmene rundt overgangene til Norges kanskje største internasjonale fotballprofil.»

Sportssjef Eirik Borud i VG.
Sportssjef Eirik Borud i VG.

Avviser boikott

VG-kommentator Leif Welhaven kommenterte lørdagens intervjunekt slik på Twitter lørdag kveld:

«Det har åpenbart offentlig interesse at faren til Martin Ødegaard selv fikk en 30-millionersavtale for å trene barn, som en del av dealen da Real Madrid ble valgt i skarp konkurranse med andre. Boikott pga kritisk journalistikk er svært ugreit.»

Nå svarer Martin Ødegaard altså selv på boikott-anklagene.

«Om den siste tids artikler har gjort at jeg får mindre lyst til å stille opp for VG utover obligatoriske presse-aktiviteter? Ja. Om klubben vil beskytte meg fra alt som kan ta fokus bort fra fotballen? Ja. Om jeg boikotter VG? Nei», skriver Ødegaard.

Martin Ødegaard på treningen til landslaget i fotball på Arena Nationala før EM-kvalifiseringskampen mot Romania.
Martin Ødegaard på treningen til landslaget i fotball på Arena Nationala før EM-kvalifiseringskampen mot Romania.

Spilleren skriver også at klubben styrer hvilke spillere som skal snakke med medier etter kamp. Han viser blant annet til at Real Sociedad tidligere i høst ble bøtelagt fordi Ødegaard snakket eksklusivt med VG etter en kamp uten å klarere det med La Liga.

Videre peker han på at han har snakket med VG under landslagssamlinger.

VGs Welhaven svarer Ødegaard på følgende vis:

Sportssjef Borud i VG kommenterte lørdagens intervjunekt slik overfor Medier24 tidligere søndag:

– På generelt grunnlag kan jeg si at det er prinsipielt problematisk at kritisk journalistikk blir møtt av boikott. Ut fra de svarene vi har fått er det vanskelig å forstå om det er Ødegaard selv eller klubben som står for intervjunekt.

Powered by Labrador CMS