Etter at NRK valgte å avslutte samarbeidet med Tore Strømøy, har ledelsen vært tause om bakgrunnen for beslutningen.
Medier24 har forsøkt å få et intervju med NRK, uten at noen fra allmennkringkasterens ledelse ønsker å stille opp.
Fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk, Trygve Aas Olsen, mener at hvis mediene skal ha noe troverdighet, så må de opptre slik de krever av andre.
– Det er for svakt. Det kan ikke skapes et inntrykk av at det finnes en regel for mediebedrifter, og en annen for bedrifter som mediene gjør kritisk journalistikk på, sier Aas Olsen, til Medier24.
Medier24 har forelagt kritikken overfor NRK. Regionsredaktør Eivind Undrum Jacobsen svarer dette i en SMS:
– Tore Strømøy har hatt en oppdragstakerkontrakt med NRK. Det er ikke riktig av NRK å kommentere kontraktuelle forhold. NRK og Strømøy er enige om å avslutte samarbeidet. Vi takker Tore Strømøy for en solid innsats for NRK, skriver Undrum Jacobsen.
En rekke kontroverser
Den offisielle uttalelsen fra NRK, hvor de takker Strømøy for innsatsen, gir ingen indikasjon på hvorfor samarbeidet nå er avsluttet, men skjer etter en periode med kontroverser knyttet til Strømøys siste prosjekter, inkludert «Bamsegutt»-saken, hvor NRK ble felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) for å ha utelatt sentrale opplysninger om en overgrepsdom.
I forrige uke meldte Medier24 at Tore Strømøy skulle diskutere støyen rundt kongehuset etter Marius Borg Høiby-saken i innringerprogrammet Telefontimen.
Tidligere i sommer inviterte Strømøy Gjert Ingebrigtsen inn i «Ferievikarene». Overfor VG svarte kanalsjef Bjørn Tore Grøtte at tonen ble litt vel jovial.
Medier24 har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra NRK-ledelsen om hva som lå til grunn for avgjørelsen, men ledelsen viser til kommunikasjonsavdelingen - som ikke vil la seg intervjue om saken.
Derfor får ikke Medier24 stilt spørsmål til NRKs Eivind Undrum Jacobsen om bakgrunnen for avgjørelsen, når det skjedde og hvilke vurderinger som ble gjort.
– Bidrar til å svekke tilliten
Aas Olsen viser til at NRK selv har lagt saken øverst på nrk.no.
– Da må man anta at de mener det er en viktig sak. Når de selv er en del av saken, så må de gi et intervju, slik de krever av andre. Dette bidrar til å svekke tilliten til mediene.
– Denne saken er jo i bunn og grunn en personalsak. Er det en formildende omstendighet?
– NRK trenger ikke å bryte noe arbeidsgiverplikt overfor Strømøy fordi de stiller til intervju. De kan stille til intervju og si at «Dette er en personalsak, og som Strømøys arbeidsgiver så kan vi ikke kommentere den».
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no