Anne Lindmos intervju av Haddy Njie på NRK 1 har fått mye kritikk.
Anne Lindmos intervju av Haddy Njie på NRK 1 har fått mye kritikk.

PFU-sekretariatet har avvist klagen på Haddy Njie-intervjuet

– Ikke fra berørt part, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen til Medier24.

Publisert

I forrige uke ble det kjent at Pressens Faglige Utvalg (PFU) hadde fått inn én klage på Anne Lindmos mye omtalte intervju av kollegaen Haddy Njie

Nå har PFU-sekretariatet behandlet klagen. 

– Vi har vurdert klagen og foreslår den forenklet – og delvis avvist. Dette er fordi den første delen av klagen ikke er fra berørt part og krever da samtykke fra berørt part for at vi skal behandle den, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen til Medier24 og legger til: 

– I den andre delen argumenterte klager med at det ikke ble tilstrekkelig opplyst at Haddy Njie er kollega med Anne Lindmo i NRK. Det mener vi det ble, i starten av intervjuet. Derfor foreslår vi den til forenklet behandling, altså ikke brudd, sier Floberghagen.

Elin Floberghagen.
Elin Floberghagen.

PFU vil nå behandle forslaget til forenkling i det neste PFU-møtet, som er onsdag 23. oktober. 

NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk sier følgende om PFU-sekretariatets avvisning:

– Vi registrerer sekretariatets innstilling om klagen, og så må vi selvsagt vente og se om utvalgsmedlemmene vurderer saken på samme måte, skriver Kalbakk i en tekstmelding til Medier24.

Njie gjestet «Lindmo» for å snakke om sin nye bok om hvordan hun og familien opplevde varslene mot ektemannen Trond Giske vinteren 2017/2018. 

Flere profilerte stemmer var tidlig kritiske til TV-intervjuet, og det fikk også inn en rekke klager til Kringkastingsrådet de første dagene.

Boken har også skapt voldsom debatt – og mediefolk som NTBs nyhetsredaktør Sarah Sørheim og BT-kommentator Jens Kihl var kritiske til de etiske vurderingene av forlaget Gyldendal

– Dette aktualiserer igjen behovet for en Vær varsom-plakat for sakprosa, sa Sørheim til Medier24.

Gyldendal-redaktør Cathrine Sandnes reagerte kraftig på kritikken og understreket blant annet at «journalistikk og forleggeri er to forskjellige yrker».

 

Powered by Labrador CMS