Øystein Stray Spetalen kan ikke være medieinvestor og samtidig representere allmennheten i PFU, mener Presseforbundets generalsekretær

Elin Floberghagen vil anbefale styret at investoren mister varaplassen i Pressens faglige utvalg. Spetalen har eierinteresser i flere medier - blant annet Resett.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I august ble det klart at Øystein Stray Spetalen var en av flere investorer bak det nye nettstedet Resett.

Fra før har investoren eierinteresser i andre mediehus, som Klassekampen og Schibsted. Han har tidligere også hatt aksjer i Dagbladet.

Dette hadde han før han ble valgt inn som som allmennhetens representant i Pressens faglige utvalg (PFU) i juni 2014. Der er han på sin andre periode som vara.

Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund. Her fra et tidligere PFU-møte.

Men nå vurderer generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund det slik at hun ikke ønsker at allmennhetens representanter i PFU skal kunne ha eierinteresser i medier.

– PFU er pressens selvdømmeordning og skal ha fire representanter fra pressen og tre fra allmennheten. Da er det viktig at allmennhetens representanter ikke har bindinger til pressen.

– Så slik generalsekretæren vurderer det, så må Spetalen ut av PFU?

Disse sitter i PFU

FOR JOURNALISTENE:

Alf Bjarne Johnsen (VG), Liv Ekeberg  (Agderposten).

Varamedlemmer:

Gunnar Kagge (Aftenposten), Ellen Ophaug (Fredriksstad Blad) og Martin Riber Sparre (Dagens Næringsliv).

FOR REDAKTØRENE:

Anne Weider Aasen (TV 2) og Stein Bjøntegård (NRK).

Varamedlemmer:

Alexander Øystå (Vi Menn), Frode Hansen (Dagbladet), Kirsti Husby (Adresseavisen).

FOR ALLMENNHETEN:

Sylo Taraku (jobber i Tankesmien Agenda), Eva Sannum (kreativ leder i Geelmuyden Kiese) og Nina Fjeldheim (Humanistskolen). 

Varamedlemmer:

Camilla Serck-Hanssen (Universitetet i Oslo), Reidun Førde (Senter for medisinsk etikk), Erik Schjenken (Næringslivets sikkerhetsorganisasjon) og Øystein Stray Spetalen (investor og trader).

Kilde: Norsk Presseforbund

– Det blir opp til styret å fatte den beslutningen. Slik det ser ut nå vil jeg innstille på at allmennhetens representanter i PFU ikke kan ha eierinteressert i medier.

– Både arbeidsutvalget vårt og styret drøftet dette spørsmålet i september. Diskusjonen ble reist på bakgrunn av at Spetalen gikk inn på eiersiden i Resett. Gjennom behandlingen deres ble det klart at han har eierandeler i andre medier også, noe han hadde da han begynte i PFU. Styret ba meg komme tilbake med en vurdering før neste juni og mine tanker er at vi må være prinsipielle her.

– Har presseforbundet diskutert dette med Spetalen?

– Det er kommunisert til ham at styret diskuterer denne problemstillingen i arbeidsutvalget.

  • Øystein Stray Spetalen har så langt ikke besvart Medier24s henvendelser om å kommentere saken.
Powered by Labrador CMS