Elisabeth Andersson, Linda Hellesø og Svanhild Furre Johannessen ,helsearbeiderne som varslet vant Flavius-prisent
Elisabeth Andersson, Linda Hellesø og Svanhild Furre Johannessen ,helsearbeiderne som varslet vant Flavius-prisent

Helsearbeidere vant Flavius-prisen

Elisabeth Andersson, Linda Hellesø og Svanhild Furre Johannessen fikk ros for å ha stilt opp og fortalt om arbeidsforholdene. 

Publisert Sist oppdatert

Under Åpenhetsseminaret på Pressens hus ble året Flavius-pris delt ut. Prisen er Norsk Presseforbunds årlige pris for åpenhet. 

Den gikk i år til tre helsearbeidere som stilte opp i NRK Brennpunkt etter å ha forsøkt å varsle om arbeidsforholdene på sykehjem. 

Svanhild Furre Johannessen, Linda Hellesø og Elisabeth Andersson fikk prisen for å ha brukt ytringsfrihet, og juryen påpeker at samfunnet og mediene trenger flere som de. 

Linda Hellesø takket for prisen. 

– Vi vil gjerne takke Namdalsavisa og NRK Brennpunkt for å ha laget saker om dette. Uten de, hadde det ikke vært noen endring for oss og vår arbeidshverdag. Og så vil vi takke våre kolleger i det ganske land, som har heiet på oss. Og selv om vi vet at det finnes mennesker i vår nærhet som fortsatt mener at vi er illojale arbeidstakere, drukner det i den positive mottakelsen, sier hun.

Prisen er opprettet av styret i Norsk Presseforbund og skal gå til «enkeltpersoner, organisasjoner, forvaltningsorganer, institusjoner, bedrifter, journalister, redaktører eller redaksjoner som gjennom sitt arbeid eller frivillige innsats har bidratt til å fremme eller synliggjøre betydningen av åpenhet og innsyn og/eller bidratt til endring eller utvikling av regelverk eller praksis for åpenhet og innsyn i det norske samfunnet».

Fjorårets vinnere var seksjonsleder hos Oslo politidistrikt Runar Skarnes og operasjonsleder i Oslo politidistrikt Tore Solberg for arbeid med Oslo-piloten.

Juryens begrunnelse:

Det har blitt verre å ytre seg kritisk om forhold ved egen arbeidsplass. Dette viser nyere forskning (Fafo, 2022).

Også Ytringsfrihetskommisjonen som leverte sin rapport i 2022 pekte på store utfordringer når det kommer til ytringsfrihet for ansatte. Offentlig ansatte opplever flere sanksjoner og represalier nå enn for ti år siden, både fra ledere og kolleger.

I dette lyset er årets vinnere av Flaviusprisen et svært hederlig unntak. Tre helsearbeidere, to i Trøndelag og en i Larvik, opplevde at det ikke nyttet å si fra internt. Derfor besluttet alle de tre å gå ut offentlig og fortelle om sin arbeidshverdag på to ulike behandlingssteder for eldre. Det skjedde i en dokumentar på NRK Brennpunkt, og i flere andre medier.

Her forteller de tre om en hverdag preget av konstant underbemanning der man som ansatt må prioritere knallhardt mellom hjelpetrengende pasienter og beboere. De beskriver underernærte pasienter, bruk av tvang og manglende kontroll av legemidler. Som en av sykepleierne uttaler:

– Slik som situasjonen er nå, så begår vi sykepleierne stadig vekk lovbrudd.

Å snakke om dette offentlig har en stor kostnad for helsearbeiderne. Det etterlater dokumentaren ingen tvil om. Men de tre står likevel stødig i sin vurdering av at i en avveining, må lojaliteten til pasienten og samfunnet veie tyngst. Pasienter og beboere har krav på et forsvarlig helsetilbud og samfunnet har krav på innsikt og informasjon om hvordan helsetjenesten fungerer.

Samfunnet og mediene trenger flere som disse tre. Som tør å snakke der andre tier stille. Når de tre åpent har stått frem, kan det også hjelpe andre offentlige ansatte å bruke ytringsfriheten sin. De tre har deltatt i det offentlige ordskifte med deres opplevelse av hvordan det er på innsiden. Det er nødvendig for å kunne ha en åpen og opplyst samtale om helsetilbud, og det er avgjørende for å få til endring.

Juryen vil derfor gratulerer Svanhild Furre Johannessen, Linda Hellesø og Elisabeth Andersson med Flaviusprisen 2023.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS