Ny Tid-redaktør Truls Lie. Bildet er tatt våren 2016 i forbindelse med hjemkomsten til journalist Øystein Windstad etter et angrep i Ingusjetia.

- Helt hårreisende, sier journalist Emma Tollersrud. Ny Tid satte hennes navn på konspirasjonsteorier om Barcelona-terror

Desken satte rett og slett feil etternavn på saken, forklarer redaktør Truls Lie. Han forsvarer samtidig omtale av konspirasjonsteorier om både Barcelona og 11. september.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Emma Tollersrud er journalist i Morgenbladet, og skriver normalt ikke så mye om Spania. Derfor var overraskelsen relativt stor da hun i månedens utgave av Ny Tid fikk æren for en relativt konspiratorisk artikkel om det nylige terrorangrepet i Barcelona

- Var terrorangrepet i Barcelona den spanske regjeringens mislykkede forsøk på å forhindre katalansk selvstendighet?, lyder ingressen. 

Enda mer overrasket ble hun da avisen fikk et slags svar fra Ny Tid på hva som hadde skjedd: 

- De svarte at jeg hadde sendt dem denne artikkelen. Og viste så til en e-postkorrespondanse for flere år siden, forteller Tollersrud. 

- Helt hårreisende

Journalisten understreker at hun på ingen måte står bak det som hevdes i artikkelen, og at det derfor oppleves ganske ubehagelig.  

Emma Tollersrud, journalist i Morgenbladet.

- Jeg ble ganske skjelven da jeg oppdaget det og fikk flere tilbakemeldinger fra folk som lurte på hvordan jeg kunne ha skrevet dette. Jeg synes jo dette er helt hårreisende. Jeg håper det ikke vil hefte ved navnet mitt videre, sier Tollersrud. 

Og understreker at hun som minimum forventer seg en beklagelse, dementi og rettelse, uten at det nødvendigvis er nok: 

- Jeg synes ikke det holder. Jeg er ganske opprørt, og håper dette får følger for avisa. Nå har de gjort mer enn nok tull, mener hun. 

Ny Tid har et begrenset opplag av egne abonnenter, men distribueres samtidig som innstikk til over 20.000 abonnenter på Klassekampen. 

Som månedsavis får Ny Tid 750.000 kroner i årlig støtte fra Kulturrådet. 

- Brukte feil etternavn

Overfor Tollersrud og Morgenbladet torsdag skal Ny Tid først ha hevdet at e-posten var sendt til dem fra Tollersruds e-postadresse. Men når Medier24 tar kontakt med redaktør Truls Lie kommer han med en litt mindre mystisk forklaring: 

- Dette er bare en bagatell. Vi satte inn feil etternavn på desken, sier Lie.

- Hvordan kan det skje...?

- Noen ganger står det bare fornavn i systemet vårt, og siden vi har snakket med henne tidligere, trodde noen at dette var Emma Tollersrud, fortsetter Lie. 

- Men altså: Du kaller det en bagatell - forstår du at det kan oppleves forholdsvis ubehagelig å få navnet sitt på trykk på noe som man absolutt ikke har skrevet?

- Ja, jeg beklager selvsagt - det skulle ikke ha skjedd. Det er klart, sier Lie. 

Artikkelen har nå på nett endret byline til Emma Bakkevik.

  • Medier24 har kontaktet Bakkevik, som bekrefter at hun har skrevet teksten.

Forsvarer alternative versjoner av 9/11

Barcelona-teksten er forøvrig ikke den eneste i dagens avis som i manges øyne framstår noe «konspiratorisk». Men redaktøren reagerer kraftig på slike merkelapper.

dagens lederartikkel går han hardt ut mot kritikerne - og det han omtaler som «massive angrep og latterliggjøring fra en rekke av Facebooks mest snakkesalige, samt en helsides drittpakke i Dagens Næringsliv på grunn av mitt hjertesukk om 9/11 på min private Facebook-side»

Lie viser da til en DN-sak hvor han selv uttaler at han mener 11. september «sannsynligvis var en kontrollert sprengning».

Forsiden og flere sider i månedens avis er viet nettopp terrorangrepet, hvor artikkelforfatter Ted Walter hevder det «er innlysende at 9/11 var en eksplosjon».

Walter tituleres som direktør for strategi og utvikling i «Architects & Engineers for 9/11 Truth (www.AE911Truth.org)». 

På lederplass forsvarer Lie dette med at «vi i pressen må kunne peke på mulig skjult spill og maktutøvelse, selv om man ennå ikke, eller kanskje aldri, kan dokumentere noe fullstendig». 

Reagerer på merkelappen «konspirasjonsteorier»

Og slik forsvarer han artiklene overfor Medier24: 

- Man må forholde seg til argumentene i det vi skriver, og ikke bare sette en merkelapp på alt som konspirasjonsteorier. Så fort man tak i det skjulte kommer disse ordene fram. 

- Men hva er det som gjør det relevant å begynne å snakke om dette, 16 år etter terrorangrepet?

- Vi driver med vitenskapelig mistanke basert på rapporter om eksplosjonen, og det kommer stadig nye teorier. Det er en begrunnet mistanke for hvordan denne hendelsen fant sted. 

- Du tror selv på at dette var en kontrollert eksplosjon?

- Det er flere tusen arkitekter i USA som har ment at dette måtte være en nedriving. Jeg har ikke sagt at det ikke var en terroraksjon eller hvem som står bak. Men ut fra de vitenskapelige undersøkelsene mener jeg det mest sannsynlig er snakk om en kontrollert nedriving. 

- Og så mener jeg det er ganske utrolig at man tar budbringeren i stedet for argumentene, sier Truls Lie

Powered by Labrador CMS