Erik Skarrud minnes Gunnar Hybertsen

MINNEORD:

– Gunnar var et radioikon

På sine reportasjereiser evnet han å dra verden nærmere oss, skriver Erik Skarrud om NRK-bautaen Gunnar Hybertsen.

Publisert

Minneord Gunnar Hybertsen (1948 – 2023)

Vår kjære tidligere kollega døde 1. mars etter en tids sykdom.

Gunnar var et radioikon, ikke bare for kollegaene på Tyholt der han jobbet mesteparten av sine mer enn 44 år i NRK, men først og fremst for de hundretusener som hver eneste dag hørte ham i aktualitetsmagasinet Her og nå.

Gunnar hadde en fantastisk evne til å formidle, og det var utenriks som var og ble hans spesialfelt. Hans kunnskap og skarpe analyser, kombinert med et stilsikkert språk gjorde selv de mest komplekse saker og konflikter i den store verden forståelige for lytterne.

På sine reportasjereiser evnet han å dra verden nærmere oss. Men han lærte seg også metoder for å lage «reportasjer» fra skrivebordet med lyd fra nyhetsbyråene. Også da greide han å gjøre det nært – med Hybertsen-signatur.

Gunnar var ikke mannen for det hverdagslige norske nyhetsbildet, og det var ikke vanskelig å forstå når han mente at saker var for små og ubetydelige. NRK generelt, og Her og nå spesielt, skulle formidle de store og viktige sakene, ikke tant og fjas. Gunnar var en garantist for fakta og kvalitet.

Språket var av ypperste merke, noe Gunnar fikk Kringkastingssjefens språkpris for i 2011. I juryens begrunnelse kan man lese at «gjennom sin utrettelige formidling av godt språk og kunnskap til våre lyttere er han en av de mest troverdige stemmer i NRK».

Gunnar hadde en fantastisk radiostemme, men ville unngå i det lengste å få rollen som programleder. Når han først lot seg overtale, var han godt forberedt, opptrådte med autoritet og stilte smarte spørsmål. Vi lot oss alltid forundre over akkurat dette; så flink, men likevel så motvillig?

Klokskapen og kunnskapen var det ikke bare lytterne som nøt godt av. Mang en kollega var innom kontoret hans for å slå av en prat eller få gode råd, gjerne om livets store spørsmål.

Han var opptatt av hvordan vi andre hadde det, og han fremhevet aldri seg selv. Gunnar lyttet, kom med kloke råd og var alltid en god kollega og venn, og han var det like mye for de unge og nye i NRK som for de med lang fartstid.Det er slik han blir husket.

På vegne av tidligere kollegaer, skrevet av Erik Skarrud

Powered by Labrador CMS