Thomas Seltzer og Trygdekontoret sin Somalia-spesial genererte flest klager til NRK.

Klagestorm mot NRK, og ikke bare fra sinte, hvite menn: Kringkastingsrådet har fått 70 klager på Trygdekontorets program om somaliere

Rådet har allerede fått inn flere klager i år enn de fikk i hele fjor, opplyser sekretær Erik Skarrud.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

NRK har de siste årene tatt tilbakemeldingene fra seerne og lytterne sine mer på alvor gjennom at de aktivt går inn for å få flere til å klage på innholdet sitt og at de ulike redaksjonene svarer flere av klagene.

Årsaken er at de ønsker å bli bedre, opplyser Kringkastingsrådets sekretær Erik Skarrud. Han sier at de har fått inn mange klager hittil i år.

– Akkurat nå er det 829 klager, noe som er 69 flere klager enn i hele 2016. Fortsetter det i samme tempo gjennom året, ligger det an til å være opp mot 3.000 klager totalt, sier han.

70 har klaget

Sekretær Erik Skarrud i Kringkastingsrådet i NRK.

En av grunnene til at antallet klager har økt, kan være at publikum har fått et inntrykk av at NRK tar klagene på alvor.

– Det har vært mye mediedekning om Kringkastingsrådet og spesielt i januar-møtet der vi diskuterte om NRK speiler hele landet i god nok grad. Personlig tror jeg folk har blitt mer obs på at Kringkastingsrådet finnes, sier han.

– Hva klager folk på?

– Det er veldig mye forskjellig, blant annet Trygdekontorets sending om somaliere. Den er det 70 personer som har klaget på. Det er første gangen jeg har registrert at såpass mange med utenlandsk bakgrunn som klager, for det er først og fremst etniske nordmenn som historisk har kontaktet NRK for å klage, sier han.

– Hva er innholdet i noen av klagene mot Trygdekontoret?

– De føler seg feil fremstilt og mener at man tar en hel folkegruppe som man skjærer over en kam. Programmet er ment å være et skråblikk med humor, men de som klager mener det er fremstilt på en dårlig måte, opplyser Skarrud.

 

For mye sport

Tidligere har det vært flere hundre klager på ett enkelt program. Slik er det ikke denne gangen, for nå sprer det seg utover flere flater.

I 2015 kom det totalt 6.790 klager, der det i all hovedsak handlet om Skavlan sitt program med Jimmie Åkesson og at Rødt ble utestengt fra partilederdebatten. I 2016 kom det 760 klager der 200 reagerte på at NRK la ned musikkprogrammet DJ Friendly.

– Det er mange som nå klager på at det er for mye sport på NRK og noen mener at humoren i sportssendingene er dårlig – blant annet er det en del som klager på Helt Ramm. Total er det 74 klager på sportsrelatert innhold i NRK.

En annen stor klagebolk er underholdnings- og humorprogrammer. 130 personer har klaget på dette innholdet som i all hovedsak er representert gjennom Trygdekontoret og Svart Humor.

Jødeutryddelse

Sistnevnte program er en norsk humorserie som tar for seg «fordommer og forskjeller i samfunnet og gir deg fargerike øyeblikk med en stor dose humor og varme».

I programmet fikk deltakerne et spørsmål der ett av svaralternativene var jødeutryddelse. Det har folk reagert på, svarer Skarrud.

– Det er også fortsatt en del som klager på NRKs dekning av Donald Trump og amerikansk politikk. Mange mener at NRK har en politisk slagside.

Medier24 har vært i kontakt med Trygdekontorets programleder Thomas Seltzer som ikke ønsker å kommentere saken.

Powered by Labrador CMS