Torsdag blir det et ekte supperåd på Marienlyst: NRK har fått klage på at ukrainsk rødbetesuppe er omtalt som russisk

149 klager og NRKs valgdekning står på menyen når Kringkastingsrådet møtes torsdag. Espen Ottesen, Jens-Brun Pedersen og Mahmoud Faramand møtes også til debatt om livssynsjournalistikk. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Kringkastingsrådet møtes neste torsdag og skal gå gjennom de 149 klagene som er kommet siden sist.

50 av klagene går på utenriksdekningen og USA-valget og 30 av de er klager på Brennpunkts dokumentar om Jan Hanvold og Visjon Norge.

– Det er kommer rundt 50 flere klager enn på forrige møte, så det er et forholdsvis normalt tall, sier rådssekretær Erik Skarrud til Medier24.

Militærhemmeligheter

Drøyt halvparten er klager på dekningen av USA-valget og «Pengepredikanten», ellers er det mye forskjellig - alt fra brenning av flagg til at rødbetsuppe ikke er russisk, men ukrainsk.

«Hei. Det står at suppen på følgende side (URL) er Russisk, men den er Ukrainsk. Den kalles borsch. Vennligst rett opp i dette da det kan oppleves støtende, spesielt når det pågår en russisk initiert invasjon av deler av landet», skriver klageren.

– Det er også noen som klager på Vikingane ikke er morsomt. Interessant er det også at en klager mener NRK avslører militærhemmeligheter, noe som har fått et meget velformulert svar fra distriksredaktøren i NRK Finnmark. Det blir spennende å høre rådets refleksjoner rundt det, fortsetter Skarrud.

«Vikingene. KOMEDIE? LO EG?NEI...VIKINGANE VAR BERRE EKKEL....!!!», skriver klageren.

Debatt om livssyn og journalistikk

Kringkastingsrådet har invitert til en sesjon om «Journalistikk på religion og livssyn», der de har invitert Espen Ottesen fra Norsk Luthersk misjonssamband, pressesjef Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk forbund og talsperson Mahmoud Farahmand i organisasjonen LIM for å diskutere - blant annet - «Pengepredikanten».

«Tre ulike samfunnsdebattanter gir et bilde av hvordan religion og livssyn dekkes journalistisk», heter det i programmet.

I løpet av møtet skal også Kringkastingsrådet debattere NRKs dekning av valget i USA, som innledes av utenriksredaktør Knut Magnus Berge.

«Donald Trump blir USAs 45. president, stikk i strid med meningsmålinger og sannsynlighetsberegninger. Valgkampen og valget fikk massiv dekning i norske medier. Hvilket bilde fikk norske seere, lyttere og lesere av kandidatene, politikken og kampanjene deres?», er problemstillingen til rådet.

De skal også snakke om språket og hva som gjøres for å styrke det.

Powered by Labrador CMS