NRK fikk 400 klager på «jødesvin»-saken før de beklaget: - Det er ganske sjelden at det kommer så mange klager

Nå har NRK beklaget - og trukket sketsjen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Antall klager til NRK om NRK Satiriks-sketsjen er tett opp under 400, bekrefter sekretær Erik Skarrud i Kringkastingsrådet.

Til Medier24 forteller han at folk reagerer sterkt på at NRK brukte ordet «jødesvin» .

- De reagerer på NRKs publisering og klager på at de mener sketsjen er antisemittisk og rasistisk. Mange protesterer på at NRK bruker ordet «jødesvin», forteller Skarrud.

Charlo Halvorsen og Thor Gjermund Eriksen på NRKs høstslipp tidligere i år.

Sekretæren forteller at det ikke er ofte at de får såpass mange klager inn på ulike saker.

- Det er ganske sjelden og forekommer kanskje én eller to ganger i løpet av et år at vi kommer opp mot 400 klager på én og samme sak.

- Nå som NRK har beklaget og trukket sketsjen, er det aktuelt for Kringkastingsrådet å behandle saken?

- Sketsjen er også klaget inn til PFU, så det er litt tidlig å si. Det kan hende at noen i Kringkastingsrådet ønsker en orientering om satire og humor i NRK, for eksempel.

Beklaget og trakk sketsjen

Sketsjen viser en mann som spiller Scrabble mot en ortodoks jøde. Mannen har bokstaver som staver ordet «jødesvin», og kvier seg for å sanke inn poeng for å legge det støtende ordet ned på spillbrettet.

Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i NRK beklaget fredag forrmiddag sketsjen og trakk den samtidig tilbake.

I en beklagelse på NRK.no skriver han at intensjonen med sketsjen var å vise at man ikke skal bruke slike ord, men at intensjonen åpenbart ikke var tydelig nok, og at man i arbeidet med sketsjen har undervurdert den historiske betydningen i ordet «jødesvin».

– Vi visste selvsagt at ordet var brutalt og krenkende, og i denne konteksten måtte ordet være krenkende for at sketsjen skulle fungere. Men ordet hadde en alvorligere betydning for spesielt det jødiske miljøet i Norge enn hva vi dessverre var klar over. Så vi beklager bruken av ordet, skriver Halvorsen.

Powered by Labrador CMS