NRK og ansvarlig redaktør Erik Waatland i Medier24.

KOMMENTAR:

NRK får historisk smekk på fingrene etter å ha spredd falske nyheter under et valg. Det er så drøyt det

«Aldri før har et norsk medie blitt felt i PFU på denne måten. Det bør være en tankevekker for hele nasjonens NRK», skriver Erik Waatland.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I dag ble NRKs Folkeopplysningen-program om valgfusk felt så det griner i Pressens Faglige Utvalg. I episoden lurer og villeder NRK-produksjonen en haug med ungdommer i Lillestrøm under et skolevalg, men stemmeberettigede elever kan også ha blitt påvirket under kommunevalget.

Målet var å få det forrige valgets taper, Senterpartiet, til å bli det nye valgets vinner. Dette skulle gjennomføres ved å infiltrere ungdommenes sosiale nettverk. Blant annet opprettet NRK en rekke falske kontoer på sosiale medier, en falsk valgomat og to falske nyhetsnettsteder.

Det er faktisk historisk at PFU benytter seg av punkt 1.5 i Vær varsom-plakaten på denne måten. Dette har altså NRK brutt:

«1.5. Det er pressens oppgave å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner, private foretak eller andre».

Det er så drøyt det. Bare to ganger tidligere er medier felt for samme bestemmelse. TV 2 i 2016 da de tapte mot en privatperson og Dagbladet i 1995.

Men aldri før har PFU brukt bestemmelsen på denne måten. I fellelsen gjør PFU det klart at NRKs valgmanipulasjon må vurderes i et demokratisk perspektiv.

«I lys av dette var spredningen av falske nyheter, uansett hvor god hensikten måtte være, uakseptabel og i strid med presseetiske prinsipper som mediene skal verne om», het det i innstilingen fra sekretariatet.

NRK ble også felt for bruk av skjulte metoder - en journalistisk metode som mediene har vært særdeles varsomme med å bruke de senere årene. Ingen medier er felt siden 2015 - da Dagbladet fikk smekk på fingrene for å ha brukt skjult kamera i et intervju med en lege.

«3.10. Skjult kamera/mikrofon eller falsk identitet skal bare brukes i unntakstilfeller. Forutsetningen må være at dette er eneste mulighet til å avdekke forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning.»

Jeg har ingen illusjoner om NRK og Teddy TV gikk inn i dette prosjektet med onde hensikter. De skal ha honnør for å tørre å prøve, men her feilet de på en gigantisk skala - og må nå ta konsekvensen av det.

NRK må nå leve med å ha blitt felt av sine egne for å ha forsøkt å manipulere et valg gjennom skjulte metoder og for å ha direkte brutt et svært alvorlig punkt i pressens bibel om å verne borgerne.

Og det er NRK som har dette som formålsparagraf:

§ 13 NRK skal ivareta ytringsfrihet og ytringsvilkår for borgerne. NRK skal være redaksjonelt uavhengig og være balansert over tid. NRK skal bidra til å fremme den offentlige samtalen og medvirke til at hele befolkningen får tilstrekkelig informasjon til å kunne være aktivt med i demokratiske prosesser.

Smak på det.

Powered by Labrador CMS