Rosenborgs trener Åge Hareide etter eliteseriekampen i fotball mellom Sandefjord og Rosenborg på Sandefjord arena.

Kommentar

Åge Hareides boikott av Adresseavisen er fullstendig uakseptabel. Den ukulturen vil vi ikke ha i Norge

«Vi er vant til å se boikott og maktmisbruk overfor sportsjournalister internasjonalt. Det må vi aldri tillate i Norge», skriver Erik Waatland.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Denne uka ble det kjent at RBK-trener Åge Hareide boikotter Adresseavisen i en begrenset periode. Årsaken til boikotten er at han reagerer på kritiske saker som han mener inneholder en rekke faktafeil.

– Det handler blant annet om Markus Henriksens lønn som de opererer med, som er helt feil. Det må vi korrigere. Og når Tore Reginiussen får beskjed av klubben om at vi ikke kan satse på han mer, så twitrer en av Adressas journalister privat om at avgjørelsen er tatt over hodet hans, sa Hareide til VG tirsdag.

Treneren er også kritisk til én sportsjournalist i avisa som han mener blander private meninger og journalistikk om klubben.

– Jeg vil ha klarhet om de er journalister eller fan. Det er bare det. Vi stiller opp hele tiden, men hvis journalister tar ut ting som ikke er riktig, og skriver det i avisen, og skriver ting som vi mener ikke er riktig, da må vi si fra.

Medier skal tåle å bli kritisert. Det er den verdenen vi lever i. Men vi skal aldri akseptere å bli boikottet av maktpersoner som dermed hindrer oss i å gjøre jobben vår.

I internasjonal fotball er journalistene nærmest vant til å enten bli boikottet, hindret tilgang eller satt til side dersom de stiller kritiske spørsmål som klubben ikke er komfortabel med. Den ukulturen skal vi aldri tillate i Norge.

Åge Hareide leder en klubb som har åpenhet som verdigrunnlag. Dersom de mener alvor med det, så må de kaste den type boikott-holdninger på dynga umiddelbart.

Dersom RBK-treneren mener at Adresseavisen farer med faktafeil, så får de snakke med redaksjonsledelsen. Fører ikke det fram, så har de klagemuligheter i PFU. I Vær varsom-plakaten står det at vi skal kontrollere at opplysninger som gis er korrekte. Der står det også:

«Redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet».

Hvis det er slik at Hareide mener at Adresseavisen har brutt med Vær varsom-plakaten, så får han klage dem inn - og slutte å adoptere en rape gal ukultur som har befestet seg, og etter min mening, nærmest ødelagt store deler av sportsjournalistikken på balløya og andre steder.

Overfor VG forteller sportsleder Charlotte Sundberg i Adresseavisen at det er «svært uheldig» at Hareide ikke vil la seg intervjue av en av deres journalister etter kampen.

Ja, selvfølgelig er det svært uheldig.

Hva skal en sportsjournalist med RBK som arbeidsområde gjøre dersom ikke RBKs fremste vil snakke med ham?

Det er Adresseavisen som bestemmer hvem som skal dekke RBK - ikke klubben selv. Hvis redaktørene i avisa, som har røtter fra 1767, mener å ha tillit til sin egen journalist, så har Hareide jaggu å stille opp til intervju.

Alt annet er fullstendig uakseptabelt.

Powered by Labrador CMS