Espen Amundrud Solhaug i Oppland Arbeiderblad

Julepraten:

OA-journalisten kaller journalistene som dekker Ukraina-krigen for helter

OA-journalist Espen Amundrud Solhaug må få med seg litt Disney på TV før jul, og blir fort lei de mest klassiske julesangene.

Publisert Sist oppdatert

Medier24s tradisjon fortsetter, og i dagens juleprat er det Oppland Arbeiderblad-journalisten Espen Amundrud Solhaug som står for tur.

– Hva gjør du i jula?

– Siden jeg er gift med ei fra Hamar og jeg selv er fra Gjøvik, samt det faktum at vi traff hverandre på Lillehammer, er det jul i Innlandet som gjelder for oss. Jeg har stort sett feiret jul med foreldre og besteforeldre, men i år skal jeg faktisk driste meg over den skumle Mjøsbrua og til Busterudbyen. Jeg lover å ligge lavt i storsykehus-debatten og kanskje legge igjen Vålerenga-skjerfet hjemme.

– Har du en eller flere spesielle juletradisjoner?

– Jeg bør snart finne på noen nye. Vi har en ettåring i hus, så det er anledning for å lage egne tradisjoner. De mest klassiske er julegrøt hos onkelen min og at jeg må få med meg litt Disney på TV. Jeg blir fort lei de mest klassiske julesangene. Foretrekker heller å sette på litt Frank Sinatra eller Tom Waits før julemiddagen og ta meg en god juleøl mens jeg knyter slipset.

– Hvilken artikkel fra 2022 gjorde mest inntrykk på deg og hvorfor?

– «Disse møtte vi på byen»! Neida. Når jeg scroller meg gjennom alskens aviser er det ofte mye som får meg til å stoppe opp. Det er vanskelig å komme unna dekningen av krigen i Ukraina. Disse journalistene er intet annet enn helter. Det er også fint å se at russiske journalister som har måtte rømme landet, blant annet har fått mulighet til å jobbe fra Norge.

– Hvem i mediebransjen har imponert deg mest?

– Jeg syns alle som jobber i små- og mellomstore redaksjoner fortjener ros for jobben de gjør. All ære til de store i Akersgata, men det er mange som leverer utrolig god journalistikk rundt omkring i landet, og det er nok mange som bør skryte mer av det de får til.

– Hva var det morsomste som skjedde i 2022?

– For egen del vil jeg si at det er veldig gøy at vi i OA har tatt enda flere steg når det gjelder vår undersøkende journalistikk. Det er en god gjeng jeg jobber med. Vi har også hanket inn noen priser de siste årene, og det gir stor motivasjon for hele redaksjonen. Dessuten var årets julebord det morsomste på mange år!

– Hva var det pinligste som skjedde i 2022?

– Det er stort sett veldig pinlig når gamle og pensjonerte journalister skal fortelle oss under 40 at alt var mye bedre før, og at den journalistikken de lagde var så fantastisk. Sånn sett var Erling Borgens kronikk et nytt bunnpunkt. Det er rett og slett flaut, og det virker som de har glemt at journalistikken alltid utvikler seg.

– Hva tror du vil påvirke medieåret 2023?

– Flere aviser vil nok redusere antall papirutgaver, og økte utgifter er en utfordring for oss alle. Den viktigste utfordringen for oss er å levere så god journalistikk at folk ikke velger bort lokalavisa si når regningene skal betales. Når det er sagt syns jeg også debatten rundt NRKs rolle er interessant, og den vil nok komme opp igjen med jevne mellomrom.

Powered by Labrador CMS