Vil du lage nyheter på Snapchat og Instagram? Slik jobber Even og Ingvild på P3nyheter

G&G2015: Både katter, hunder og krig blir nyheter i sosiale medier. For å bygge relasjon til ungdommen.

Publisert Sist oppdatert

- Vi tenker og håper at det kanskje bygger litt relasjon. Da har NRK en kontakt med dem, og kanskje det gjør at de også lytter, ser eller følger NRK i andre kanaler. Og en gang når de blir voksen, begynner de å se på Dagsrevyen, sier Ingvild Sættem Beltesbrekke.

Hun er vaktsjef og nyhetsoppleser i NRKs P3nyheter, som er en av mange redaksjoner i kanalen som nå publiserer nyheter på både Instagram og Snapchat.

Men P3 var først. Og da de begynte, var det en veldig enkel grunn til det:

- Vi spurte hva ungdommen ville at vi skulle bruke Snapchat til. Da svarte flere at de ville ha nyheter. Og de ville at nyhetene skulle komme til der de var, at de ikke måtte oppsøke dem, sa Sættem Beltesbrekke.

Kollega Even Nielsen følger opp:

- Nyheter er jo kjernen av det vi holder på med. Gjennom sosiale medier når vi unge. De får med seg nyheter. Og de får et forhold til hva NRK egentlig holder på med, sier han.

[video width="376" height="668" mp4="http://www.medier24.com/wp-content/uploads/2015/10/GOG-snapchat-video-01.mp4"][/video]

Det begynte på Instagram

P3nyheters forhold til sosiale medier begynte for alvor for to år siden, da redaksjonen begynte å publisere på Instagram. Og der publiserer de kun nyheter - ikke behind the scenes eller bilder fra redaksjonen.

I dag har NRK en rekke kontoer på Instagram. Og deler gjerne noen enkle råd:

 • Kort tekst, innhold som engasjerer brukerne
 • Tagg kilder i saken
 • Ha kontroll i kommentarfeltet
 • Tekst videoer
 • Bruk latergram for å gjøre bildene klare, og publisere senere

Og ikke bare leserne blir engasjert. Noen ganger de nyhetene handler om:

- Som da Trine Skei Grande kommenterte på Instagram at det ikke var de som kom med ideen til plastposeavgiften, forteller Even Nielsen.

Men hva er det som går bra som nyheter rett på sosiale medier? Hunder og katter er selvsagt en vinner...

- Folk er veldig opptatt av at dyr skal ha det bra. Da skaper vi stort engasjement. Artige videoer går også bra, sier Ingvild Sættem Beltesbrekke.

- Men også bilder fra krigen i Syria. Det skal være en god miks av kuriøse ting og viktige nyheter, sier Even Nielsen.

[video width="376" height="668" mp4="http://www.medier24.com/wp-content/uploads/2015/10/GOG-snapchat-video-02.mp4"][/video]

Prøvde seg fram på Snap

I fjor begynte P3nyheter å publisere nyheter på Snapchat, i dag følger mange NRK-redaksjoner og lokalkontorer etter. Mange gjør mye likt, men praksisen har forandret seg litt. Etter hvilke regler Snapchat har operert med:

- I starten kunne vi bruke andre apper som gjorde at vi kunne laste opp forhåndsredigerte bilder til Snapchat. Det var slik vi begynte. Så ble kontoen vår stengt, fordi vi ikke fulgte reglene..., forteller Ingvild Sættem Beltesbrekke.

For Snapchat skal handle om å ta et bilde der og da med kameramobilen. Dermed må man «ta bilde av bilde». Da kan man ta bilde rett fra PC-skjermen, men P3nyheter legger litt ekstra i det:

- Vi har en mal i photoshop som gjør at vi tilpasser bildet. Så lagrer vi det på dropbox, og henter opp bildet på en iPad. Deretter går vi på et mørkt rom og tar et mest mulig rett bilde av bildet på skjermen, forteller Sættem Beltesbrekke.

Produsere i flymodus og legge ut senere

Slik løser de det altså rent teknisk. I tillegg er det noen praktiske tips redaksjonen gjerne deler:

 • Tenk på hvor lang tid snapperne trenger for å se (og lese) meldingen.
 • For å få snapper som henger sammen ut samtidig, kan du slå på flymodus, lage dem ferdig og legge dem i kø - og så slå på internett for å få dem publisert
 • Svar brukerne på henvendelser.
 • Lagre alle storyene dine på telefonen - for å ha dersom det kommer kritikk eller spørsmål. Ta også skjermdump av all kommunikasjon med brukerne.
 • Man må jobbe for å få inn følgere på Snapchat, men et triks er å tease brukernavn og «Snapcode» (QR-lignende kode) som profilbilde på Twitter og Instagram.
 • Og: Husk å kreditere fotografen, hvis du bruker byråbilder, eller lignende. (Som du selvsagt har tillatelse til å bruke).

Men hvor mange følgere får man på Snapchat, hvis man er NRKs ungdomsnyheter?

Antall følgere er vanskelig å telle, men antall som ser hver snap er lett å se:

- Vi har i snitt 4500 brukere som ser hver snap. I starten telte vi alle nye følgere manuelt, men etter et par tusen ga vi opp...

Det tallet steg lenge, men nå har det stabilisert seg, uten at P3nyheter helt har knekt koden for å nå ut til enda flere.

Og vil du følge P3nyheter eller andre spennende nyhetskanaler på Snapchat, kan du for eksempel følge brukernavnene:

 • NRKp3nyheter
 • NRKostland
 • NRKnordland
 • Aftenbladet
 • nowthisnews
 • (Og neppe like høy kvalitet som de fem førstnevnte: medier24)
Powered by Labrador CMS