Olje- og energiminister Terje Søviknes får kritikk for å ha delt antiislamsk propaganda på Facebook.

- Særdeles umusikalsk av Terje Søviknes. Han blir en slags medløper for propagandastemmer

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) får skarp kritikk etter at han delte en video fra et antiislamsk parti på Facebook.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Det er fint å ha følelser i politikken, men det bør knyttes opp til en viss grad av faktasjekk, sier medieprofessor ved Universitetet i Oslo, Gunn Enli til NRK.

 

– Blir forbanna!

Videoen ble opprinnelig postet av det antiislamske partiet Britain First.

Videoen viser en mann som slår en gruppe barn med hendene og et tynt rør, skriver Aftenposten, som var først til å omtale saken. Partiet er lite, men har om lag 1,7 millioner følgere på Facebook.

Selve videoen har teksten: «In the name of islam children are being abused». Søviknes delte videoen med teksten «Ille ... Sånn skal det ikke være – blir forbanna!».

– Han blir en slags medløper for propagandastemmer i samfunnet, sier Enli om oljeministeren.

Hun mener det er "særdeles umusikalsk" av Søviknes å dele en sak han ikke kjenner avsender til eller motivasjonen bak.

 

Slettet etter kort tid

Videoen ble delt av statsråden like før klokken 21 lørdag kveld og fjernet søndag morgen. På spørsmål om han tenkte på hvem avsender var, svarer Søviknes følgende overfor Aftenposten.

– Det var ikke det viktigste for meg. Det viktigste var innholdet i videoen, som er avskyelig. Det er vold mot barn, i dette tilfellet brukes det kollektivt mot hele rekken. Som far reagerer du på det, sier Søviknes.

I et intervju med VG har han beklaget at han ikke sjekket hvem som var avsender. Oljeministeren vil ikke kommentere saken ytterligere overfor NTB og statsminister Erna Solberg (H) var ikke tilgjengelig for kommentar søndag ettermiddag.

Det er andre gang på kort tid profilerte politikere vekker reaksjoner på sosiale medier.

Etter terrorangrepet i London denne uken skrev statssekretær Fabian Stang (H) en Twitter-melding der han var svært kritisk til Dagens Næringsliv-saken som røpte detaljer fra Riksrevisjonens hemmelige rapport om norsk beredskap.

Tweeten ble senere slettet, noe statsminister Solberg beskrev som "klokt".

Powered by Labrador CMS