Eivind Ljøstad, sjefredaktør Fædrelandsvennen

Fædrelandvennen får kritikk i ny rapport om Baneheia-dekningen

Fædrelandsvennen hentet inn to presseeksperter til å gjennomgå mediehusets dekning av Baneheia-saken. De trekker frem at avisen var overbevist om Kristiansen skyld.

Publisert Sist oppdatert

I fjor meldte flere aviser at de skulle gå igjennom sin dekning av Baneheia-saken, etter at Viggo Kristiansen ble frikjent for drapet, etter å ha sonet tjue år i fengsel.

Blant avisene som skulle se på sin dekning var Fædrelandsvennen. De bestilte en ekstern gjennomgang av sin egen dekning, for å finne læringspunkter om hva som kunne vært gjort annerledes.

Nå er rapporten klar, skriver Fædrelandsvennen.

Tidligere NJ-leder Olav Njaastad sammen med Hilde Kristin Dahlstrøm, avdelingsleder for journalistikk ved NLA Høgskolen på Gimlekollen, har skrevet rapporten på om lag 80 sider.

Den har fått navnet «Tilstrekkelig opplyst?»

I rapporten står det blant annet at sakene avisen skrev etter drapet har en klar tendens i retning av at Viggo Kristiansen er skyldig før han blir dømt.

Det trekkkes frem at Fædrelandsvennen ikke på noe tidspunkt før 2017 var i stand til å “avsløre” justismordet mot Viggo Kristiansen.

« Både fordi redaksjonen var så hellig overbevist om VKs skyld at de ikke var opptatt av å skape et kildeforhold til advokater, psykolog eller andre aktører på VKs «lag» og fordi redaksjonsledelsen la klare føringer på dekningen og begrensinger på de journalistene som måtte ønske å utfordre en etablert sannhet.»

Rapporten slår fast at forhåndsdømming fant sted, og at kritiske spørsmål til politiet var fraværende i den første fasen.

Samtidig poengteres det at mediehuset med suksess koblet seg på saken i etterkant av bokprosjektet til Bjørn Olav Jahr og fram til frifinnelsen.

Rapporten konkluderer med en rekke læringspunkter, som blant annet handler om bedre organisering, og at journalistene opptrer mer kritiske og spørrende.

– Det viktigste for meg med denne rapporten er at den skal gjøre oss bedre. Denne gjennomgangen er ikke et pliktløp fra vår side, men en svært viktig intern evaluering, kommenterer sjefredaktør i Fædrelandsvennen, Eivind Ljøstad til avisen.

I tillegg til Fædrelandsvennen, ser også NRK, TV2, VG, Dagbladet og Aftenposten på sin egen Baneheia-dekning.

NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk bekrefter at de er i mål med sin evaluering.

– Vi skal presentere hovedfunn og læringspunkter under møtet i Kringkastingsrådet torsdag denne uka. Publisering av hele rapporten er ikke endelig avklart, det er blant annet noen kildevern-problemstillinger vi må se på, skriver han i en melding.

Powered by Labrador CMS