Forsvarets forum og redaktør Tor-Eigil Stordahl får kveldens hovedpris - til høyre juryleder Kjersti Løken Stavrum.

Forsvarets forum er årets fagblad - fikk Fagpresse­prisen 2018! Redaktørpris til Tove Lie. Sjekk alle vinnerne her

- Leverer ambisiøs journalistikk og konkurrerer alltid i toppsjiktet, sier juryen om årets hovedvinner.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Under Fagpressens prisfest på Månefisken i Oslo torsdag kveld fikk Forsvarets forum den aller gjeveste - selve Fagpresseprisen 2018.

Redaktør Tor Eigil Stordahl og kollegene tok i mot prisen - som nok smakte ekstra godt i år, etter at bladet for kort tid siden var truet med nedleggelse. 

I kveld ble også Tove Lie kåret til Årets fagpresseredaktør. Det er faktisk andre gang på et par måneder at Khrono-redaktøren får en slik pris; i mars fikk hun prisen Årets nyskaper fra Oslo Redaktørforening. 

- Mot, faglig engasjement, entusiasme og enorm arbeidskapasitet, heter det i begrunnelsen fra juryen, som du kan lese hele under. 

En rekke andre priser ble delt ut torsdag kveld - blant dem flere til Forsvarets forum, til Sykepleien, Musikkultur, Ingeniørenes stemme, LO-Aktuelt og Kommunal Rapport. Herværende nettsted Medier24 hentet også hjem markedsprisen.

 • Se alle vinnerne nedover på denne siden. Saken blir oppdatert med flere bilder, video med mer!

 

Vinner av Fagpresseprisen 2018: Forsvarets forum er Årets fagblad

Juryen sier: 

«Denne juryen skal i år rette opp en unnlatelsessynd. Vi tror at de mange her i kveld vil si at, 'får de Fagpresseprisen nå igjen?!' Men vi har oppdaget at denne publikasjonen faktisk ikke har fått denne hedersprisen før.

Dette overrasket oss - ikke minst når vi vet hvor dyktig denne redaksjonen har vært gjennom mange år på flere viktige områder; først og fremst med ambisiøs journalistikk innenfor sitt fagområde - i alle sjangere. Dere konkurrerer alltid i toppskiktet om Fagpressens priser. Dere er viktige for dem dere retter dere mot og om, men også for samfunnet for øvrig.

Dere har ekspertise, dere har ferdigheter, dere er offensive  - og dere har også utdannet mange journalister som har gått videre og gjort seg gjeldende i andre redaksjoner.

Og når vi nå vet hvor nære vi var å miste dere, skal dere vite at en samlet jury - og mange med oss, vil jeg tro - gratulerer alle dere i Forsvarets forum med Fagpresseprisen.»

 

Årets fagpresseredaktør 2018 er Tove Lie, redaktør for Khrono

Juryen sier:

«En god redaktør må stå beinhardt på prinsippet om åpenhet og ha et stort faglig engasjement. Et høyt tempo er også bra, men evnen til etterrettelighet og etisk tenkning er enda viktigere. Årets fagpresseredaktør besitter alle disse egenskapene og er i tillegg over gjennomsnittet modig. Og mot er også en dyd for en god redaktør – ikke minst for fagpresseredaktører.

Årets fagpresseredaktør har vist stort mot i den redaksjonelle satsingen til sitt medium det siste året – for vært en foregangsperson når det gjelder et viktig tema – kanskje årets viktigste.

Årets fagpresseredaktør har over flere år bygget opp sin redaksjon til å bli ledende innenfor sitt felt.

Vedkommende har en enorm arbeidskapasitet og entusiasme for den gode og seriøse journalistikken.

Årets fagpresseredaktør har – ifølge sine kolleger – et eksepsjonelt smittende engasjement. Hun sørger for at journalistene aldri har en kjedelig dag på jobben.

Årets fagpresseredaktør får prisen for det kontinuerlige arbeidet for økt åpenhet i universitets- og høgskolesektoren, for sitt nyskapende arbeid for å bygge opp en fri og uavhengig stemme i denne viktige sektoren og for sitt mot til å sette seksuell trakassering på dagsorden – lenge før #metoo.»

 

Fagpressens utviklingspris 2018 til Ingeniørenes stemme

Juryen sier:

«Utviklingsprisen går i år til en redaksjon som har tatt grundig tak i seg selv. Prisen premierer ifølge kriteriene redaksjonell eller merkantil utvikling som i løpet av det siste året har bidratt til å flytte eller styrke mediets posisjon.

Denne redaksjonen har tatt en serie valg som henger sammen, små og store. Et viktig utgangspunkt var beslutningen om å bli en lokalavis for målgruppen, et fagblad som tar faget på alvor, er en stemme for målgruppen og som vil sette dagsorden.

De satser på temanummer på papir og på debatt, nye nettsider er utviklet, podcast er lansert, de ønsker å være mer tilstede der det skjer, de har styrket leserkommunikasjonen og i det hele tatt satt alle små og store beslutninger sammen i en helhet … for å styrke Ingeniørenes stemme.»

Hederlig omtale gikk til:

 • #Sykepleien bokasin
 • Motor og motor.no

Fagpressens journalistpris 2018 til Sissel M. Rasmussen i frifagbevegelse.no / LO-Aktuelt for reportasjen «Bygda som lever av de døde»

Juryen sier:

«Årets journalistpris går til en reporter som ikke har avslørt noe som helst. Hun har skrevet om steiner. Om gravsteinen til sin egen far. Om bygda som lever av de som dør. Om en industri som sjelden omtales, men som er viktig for norske bygg og anlegg. For norsk kunst. Og for etterlatte. Denne reportasjen er et mesterstykke i formidling fordi journalisten tør å bruke sin egen oppvekst som referanse uten å overdrive.»

Hederlig omtale gikk til:

 • Journalist Nina Strand, Tidsskrift for Norsk psykologforening: «Ubehaget i skilsmissekulturen».
 • Journalist Roald Ramsdal og utvikler Ruben Solvang, Teknisk Ukeblad (tu.no): «De ukjente konfliktene i teknologi-Norge».

Fagpressens gravepris 2018 til journalistene Lisa Rypeng, Hanne Wien og Ole Petter Pedersen, Kommunal Rapport, for Lenvik-saken 

Juryen sier:

«... Gjennom et usedvanlig grundig arbeid med bruk av alle offentlig tilgjengelige kilder som DOFFIN, Brønnøysundregisteret, regnskaper, fakturaer, anbudsdokumenter, Kostra og mange, mange flere er det avdekket forhold som ikke tåler dagens lys.

Brudd på Lov om offentlige anskaffelses, habilitetsutfordringer og en samrøre mellom en rådmann og hans sønn, offentlig og privat økonomi fører til store granskninger. Alt avslørt gjennom et imponerende graveprosjekt. Dette er gravejournalistikk av ypperste klasse.» 

Hederlig omtale gikk til:

 • Journalistene Jørgen Jelstad, Kari Oliv Vedvik, Hans Skjong i Utdanning for «AS Barnehagene».
 • Motor og journalistene Geir Røed og Peter Raaum for «Så mye koster bomprosjektene DEG».

 

Fagpressens forsidepris 2018 til Sykepleien

for forsiden på nr 3/2017 «Kutter smerten». Foto: Marit Fonn. Design: Monica Hilsen.

Juryen sier:

«Årets forside byr på en spennende kombinasjon av tekst og bilde som tilsammen formidler et veldig virkningsfullt budskap ved bruk av et direkte, slående og fortellende fotografi. Typografien kryper nesten under huden din. Temaet er vanskelig – og vondt, nemlig selvskading og selvpåført smerte, og forsiden er djerv og… – fryktløs.»

Hederlig omtale gikk til:

 • Fontene, nr 8/2017: «NAV stenger døra». Kristin M. Johansen
 • Sikkerhet, nr 3/2017:  Tema digitalisering. Desker Ingeborg Altern

 

Fagpressens markedspris 2018 til Medier24

Juryen sier:

«..Med en kombinasjon mellom raske nyheter og småstoff som gir trafikk og posisjon, ispedd tyngre og større saker - har publikasjonen blitt et relevant bransjenettsted man kan regne med. Med fokus på bruk av native-lignende formater for stillingsannonser har de gitt disse annonsene en langt mer spennende og innbydende form. Aktiv bruk av sosiale medier har ytterligere styrket produktet. Ved hjelp av nyutviklet, moderne teknologi økes brukervennligheten stadig, noe som gir publikum et godt og fleksibelt produkt, med mange muligheter...»

Hederlig omtale gikk til:

 • Eirik Stople, Gravplassen
 • Kommunal Rapport, ved markedssjef Fred Scharffenberg og produktsjef Sebastian Munch.

 

Fagpressens fotopris 2018 til fotograf Christian Nørstebø og Forsvarets forum

Juryen sier:

«... Bildene er nesten klinisk rett på sak, utrolig spisset i innhold og er fotografert rundt omkring på ambassader og andre offentlige interiører hvor utsmykningen må sies å være helt konge. Årets vinner tar interiørfotografering til et nytt nivå, prisen går til fotograf Christian Nørstebø og Forsvarets forum for serien 'Kongebilder'.

Nørstebø og Forsvarets forum får i år gleden av å dele prisen med en vinner til; nemlig seg selv! En samlet jury falt også pladask for videoen om forsvarets landgangsfartøy som brukes til å frakte reinsdyr til og fra beite. Flott bruk av dronefoto, fin redigering og klipping – og flotte scener med reinsdyr.»

Hederlig omtale gikk til:

 • Line Hårklau, UTE
 • Skjalg Bøhmer Vold, Khrono

 

Innertieren 2018 til Musikkultur, ved journalist Torkil Torsvik (frilanser) for saken «Den store, stygge sceneskrekken» i nr 2/2017.

Juryen sier:

«De fleste som har stått på en scene foran folk, har nok kjent på akkurat den redselen som vinneren av Innertieren 2018 skriver om. Men for dem som lever av å stå på en scene, kan sceneskrekken være så tøff og hard at den til syvende og sist lammer dem i deres arbeid og gjør det som er deres største glede til et mareritt.

Årets innertier går til Torkil Torsvik, Musikkultur for «Den store, stygge sceneskrekken».

Hederlig omtale gikk til:

 • Redaktør Line Fredheim Storvik, ni journalister og to designere for temanummeret om barnehagelærere jorda rundt i Første Steg nr 3/2017.
 • Ole Martin Mortvedt, Torkjell Trædal og Erik Inderhaug, Politiforum for temareportasjen om politireformen – «På tide å si stopp».

 

Powered by Labrador CMS