Avisa Lindesnes og Mandal Kino plagierte anmeldelser fra NRK P3

- Juks og tyveri. Slett ikke greit, sier redaktør Fridtjof Nygaard.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag kveld meldte Lindesnes selv, og VG.no, at avisa har gjort seg skyldig i potensielt omfattende plagiat og kopiering av NRK P3s filmanmeldelser.

En rekke av filmomtalene som avisa har publisert de seneste åra, har vist seg å være tildels ren avskrift fra NRK P3s Filmpolitiet.

– Stikkprøver så langt tilbake som høsten 2014 viser at Lindesnes' filmomtaler i stor utstrekning er kopi fra Filmpolitiet på NRK. Alt fra enkeltsetninger til hele avsnitt. Det gjelder både rene faktaopplysninger og anmelderens subjektive opplever av filmene, sier redaktør Fridtjof Nygaard til egen avis.

Tilfellene ble oppdaget av NRK etter tips fra en leser, og avisa ble deretter kontaktet. NRK sier til Lindesnes at de opplever at avisa tar saken seriøst.

– Vi har fått fem-seks eksempler fra NRK. Det er nok. Blant annet gjelder det våre to siste omtaler. De omtalene viser seg å være juks og tyveri. Det er slett ikke greit, sier Nygaard videre til egen avis.

Filmanmeldelsene har vært skrevet av en frilanser som har jobbet på oppdrag for avisa, i et samarbeid med Mandal Kino, som har betalt omtalene. Dette samarbeidet opphører nå umiddelbart, bekrefter redaktøren.

Frilanseren selv - Jack van der Hagen Nørgaard - tar ikke saken så tungt. Overfor Lindesnes sier han at det var moro at ingen reagerte, og at oppdragets honorering ikke tillatte fullverdige omtaler.

– Jeg har sett på det som videreformidling av informasjon fra en offentlig kilde, her NRK, sier Jack van der Hagen Nørgaard til Lindesnes.

Powered by Labrador CMS