Bråket om lederkampen i Norsk Journalistlag fortsetter. AJ-leder ber valgkomiteen ta affære - og vurdere andre kandidater

- NJ-ledelsen har åpenbart en vanskelig arbeidssituasjon med dårlig kommunikasjon og tillitsutfordringer, sier Ole Dag Kvamme i Agder Journalistlag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Håndteringen viser at NJs toppledelse har et tillits- og samarbeidsproblem. Dette kan ikke fortsette frem til landsmøtet. Valgkomiteen bør ta affære.

Det skriver Ole Dag Kvamme, leder av Agder Journalistlag, på AJs Facebook-side onsdag formiddag - i kjølvannet av det turbulente møtet i NJs Arbeidsutvalg tidligere på dagen. 

For første gang i historien var dette åpent for pressen.

Agendaen var å diskutere et utspill som nestleder Hege Iren Frantzen i NJ hadde hatt i Medier24 etter det ble kjent at hun ønsker å stille som leder av organisasjonen.

Der uttalte hun seg kritisk til åpenheten i organisasjonen og ønsket å gjøre det til sin fanesak å åpne NJ mer dersom hun blir leder.

– Tillitsutfordringer

Ole Dag Kvamme sier til Medier24 at han står inne for kritikken og utdyper:

– NJ og dets medlemmer står overfor store utfordringer og det vi trenger er et samlende lederskap. Man er nå i en situasjon hvor leder og nestleder begge ønsker å gå til topps. Det er fint, men dette burde vært håndtert bedre. NJ-ledelsen har åpenbart en vanskelig arbeidssituasjon med dårlig kommunikasjon og tillitsutfordringer.

– Når AU-møtet munner ut i et offentlig angrep på den ene kandidaten, er det svært uheldig. NJ-lederen angriper nestlederen sin for generelle uttalelser hun har i Medier24. Det er dårlig gjort, og viser at de to ikke håndterer lederskapet godt for tiden.

Offentlig angrep på Frantzen

Kvamme reagerer spesielt på at AU-medlem Finn Våga gikk raskt ut og angrep kandidaturet til Frantzen og at det bidro til negativ oppmerksomhet.

– Oppfatter du, gjennom å ha lest om saken, at AU-møtet kom til for å sverte Frantzen sitt kandidatur?

– Man skulle diskutere veien videre frem mot landsmøtet, men det endte opp med et offentlig angrep på Frantzen, det er åpenbart uheldig.

Han understreker at han uttaler seg på egne vegne og at det kan hende at andre i Agder journalistlag mener noe annet.

– Med den vanskelige situasjonen som NJ står i blir prosessen fulgt med argusøyne. Vi har selv diskutert lederutfordringen ved flere anledninger hos oss og vi ser at det er en konflikt. Derfor er vi bekymret for hvordan dette vil påvirke organisasjonen vår. Det er tross alt seks måneder til ledervalget.

Kvamme mener NJ ikke kan fortsette i seks måneder fremover med en ledelse som ikke fungerer godt.

– Valgkomiteen bør snarest kontakte kandidatene, og avklare situasjonen. Det kan hende at valgkomiteens leder Sven Arne Buggeland bør se andre steder enn dagens leder og nestleder.

Leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag er forelagt kommentarene fra Ole Dag Kvamme og ønsker ikke å kommentere saken. Han sier i en rask kommentar at han opplevde møtet som åpent og bra.

- Har du tillit til Hege Iren Frantzen?

– Selvsagt har jeg tillit til Hege Iren Frantzen, som jeg har samarbeidet tett med i mange år.

– Fullstendig skivebom

Landsstyrerepresentant og AU-medlem Finn Våga, som til daglig jobber i Stavanger Aftenblad, slår tilbake mot kommentarene:

– Kommentaren om at møtet endte som et angrep på Frantzen er fullstendig urimelig og skivebom. Jeg mener Hege Iren er en kjempebra tillitsvalgt for NJ og vil fortsette å være det uansett hvilken rolle hun tar på seg.

– Her er det ingen svertekampanjer, men det var nødvendig for oss å få avklart dette om hun mener NJ er en lukket organisasjon eller ikke. Jeg opplevde møtet som ryddig.

–Hvem støtter du i lederkampen?

– Jeg har ikke gitt beskjed til noen om hvem jeg støtter, men forholder meg til valget som kommer og det er langt fram til landsmøtet. Jeg vil støtte den kandidaten som er best for NJ.

Opplevde AU-møtet som unødvendig

Medier24 har spurt nestleder Hege Iren Frantzen om hvordan hun opplevde møtet i dag.

– Opplevde du at det åpne AU-møtet ble brukt til å sverte ditt kandidatur?

– For meg fremsto AU-møtet i dag som unødvendig.

– Har du tillit til Thomas Spence som leder i NJ?

– Ja, jeg har tillit til Thomas, svarer hun i en tekstmelding.

Powered by Labrador CMS