Distriktsredaktør Morten Ruud i NRK Finnmark omkom i gyrokopterulykken i helga.

- Vi er lamslått og i sorg, sier kolleger i NRK over brått å ha mistet distrikts­redaktør Morten Ruud i Finnmark

Kolleger minnes tapet av Morten Ruud, som omkom i en gyrokopterulykke lørdag.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Klokken 18 lørdag ettermiddag fikk Hovedredningssentralen i Nord-Norge beskjed om en ulykke med et gyrokopter i Finland med to nordmenn ombord.

Distriktsredaktør Morten Ruud i NRK Finnmark var pilot og omkom i ulykken. Én passasjer ble fløyet til sykehus med lettere skader.

- Lamslått og i sorg

Regionredaktør Tone Kunst i NRK i Nord-Norge sier til Medier24 at de tar tapet av Morten Ruud svært tungt.

- Det er vanskelig å beskrive hvordan vi har det nå. Vi er lamslått og i sorg over å ha mistet Morten så brått. 

Dette var det siste bildet som ble tatt av distriktsredaktør Morten Ruud i NRK Finnmark mens han gjorde klar gyrokopteret lørdag.

Kunst har avbrutt ferien og tar første ledige fly til Alta for å være med kollegene i en vanskelig tid.

- Det er viktig for meg å være der for de ansatte og at vi kan snakke sammen og dele sorgen, sier hun.

Ruud var distriktsredaktør for NRK Finnmark og hadde kontor i Alta.

I 1984 begynte Ruud som journalist i Radio Porsanger, før han senere jobber i ti år som journalist og nyhetsleder i Finnmark Dagblad, ifølge Nordlys. Senere, i 2007, ble han NRKs korrespondent til Moskva.

Han har siden 2013 jobbet som redaktør i NRK Finnmark.

Regionredaktør Tone Kunst i NRK Nord-Norge.

Kunst beskriver Morten Ruud som en faglig dyktig person som var raus, delte mye og som brant for den fordypende journalistikken. Ruud ønsket å prioritere de viktige sakene og sørge for å gjøre nordområdene mer kjent, sier hun.

- Morten var en god venn og et svært godt menneske. Det er mange som har mistet en god kamerat, sier hun.

NRK i Alta: - Vi er i stor sorg

NRK har midlertidig bedt Robin Mortensen om å fungere som redaktør. 

- Alle våre tanker går til Mortens nærmeste og spesielt til datteren hans. Dette er tragisk, sier Mortensen til Medier24.

Kollegene i NRK Troms hjelper til med nettpublisering og noen radiosendinger, for å avlaste kollegene i Finnmark nå.

Konstituert redaktør Robin Mortensen i NRK Finnmark. Arkivfoto.

Mortensen og kollegene fikk bange anelser i går etter å ha hørt, og rapportert, om gyrokopterulykken, for de visste at Ruud var pilot på fritiden. 

- Det var noen hos oss som koblet at det kunne kanskje være ham, så det var noen svært uutholdelige timer i går, der vi ikke visste. Nå er vi i stor sorg, sier han.

De minnes Morten Ruud som en svært lyttende, blid, inkluderende og faglig dyktig sjef. Men også som et meget godt medmenneske.

- Han hadde omtanke om folkene rundt seg. Uansett hvor stressende hverdagen var, så så han oss, var flink til å plukke opp signaler og brydde seg.

Klokken 11 søndag inviterer NRK Finnmark til en minnestund med kolleger. Mortensen sier at sjefens bortgang også er et tap for distriktskontoret.

- Han hadde et enormt nettverk, brant for journalistsamarbeidet på tvers av grensene, snakket russisk og kjente utrolig mange folk. Det er klart at det er et kjempetap for oss å miste en så bra leder. 

- Hvordan blir det å jobbe videre nå?

- Det føles akkurat nå litt meningsløst ut. Heldigvis har vi god hjelp fra kolleger i NRK Troms, som hjelper oss. Vi skal bruke dag i dag godt, så skal vi gjøre vårt beste for at NRK Finnmark fortsetter videre.

Kringkastingssjefen i sorg

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier til Medier24 at han tok imot dødsbudskapet med sorg.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Arkivfoto

- Dette er ufattelig tragisk. Morten var en av de mest kunnskapsrike og kloke journalistene jeg vet om. Han hadde dyp kunnskap om og forståelse for folk i Finnmark. For ikke å glemme hans kunnskap om norsk -russiske forhold.

Eriksen kjente å lære Ruud som en raus og hyggelig person som gjerne inviterte på tur i Finnmark.

- Da hadde vi verdens beste guide, sier han.

Kringkastingssjefen forteller at NRK har med Mortens tragiske død mistet en betydningsfull journalist og redaktør og en engasjert leder.

- Morten var en veldig fin fyr! Men først og fremst har hans nærmeste familie mistet sin Morten. Vi tenker på dem i dag og tar del i deres store sorg, sier kringkastingssjefen.

Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening sier at de sørger over tapet av en utrolig hyggelig kollega, drivende dyktig redaktør - og en god venn:

- Morten var en kunnskapsrik pressemann som brant for Finnmark, Nord-Norge og forholdet til Russland. Veldig mange av oss har gode minner om lange, gode samtaler med ham. Sist jeg traff ham var på en middag med nordnorske redaktørkolleger under Nordiske Mediedager i Bergen i mai. Da var han i storslag - full av gode historier. Nå går tankene til hans nærmeste pårørende, sier hun.

Sjefredaktør Helge Nitteberg i avisen Nordlys sier at han kondolerer til alle som sto ham nær.

- Morten var en usedvanlig dyktig og allsidig pressemann. Han var lett å komme i prat med og lett å like fordi han var en særdeles hyggelig fyr. 

Årsaken til ulykken er ukjent

Årsaken til ulykken er fremdeles ukjent, men ifølge HRS skal det ha vært oppholdsvær med høyt skydekke i området.

Finsk politi skal etterforske saken videre. Ulykken skjedde om lag 20 km øst for Kilpisjärvi i Finland, i området der Norges, Sveriges og Finlands grenser møtes.

Et gyrokopter er et fartøy med en rotor som spinner fritt, uten motor, og med en vanlig propell for framdrift. Maskinen er avhengig av fart framover for å få løft, og kan ikke stå stille i lufta slik et vanlig helikopter kan.

Powered by Labrador CMS