Den anerkjente pressefotografen Michael Robinson Chávez under Hellkonferansen 2018.

- Journalister blir drept hele tiden, sier Washington Post-fotograf Michael Chávez. Han trosser drap og trusler for å vise narkokrigen i Mexico

Michael Robinson Chavez fortalte om sine reportasjereiser til Mexico under Hellkonferansen fredag.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(HELLKONFERANSEN): Den anerkjente pressefotografen Michael Robinson Chávez er vant til å reise til kjipe områder for å vise fram hva som skjer med kameraet sitt.

Michael Robinson Chávez har tidligere jobbet for The Los Angeles Times, Associated Press og The Boston Globe.

For disse mediene har han dekket store hendelser i over 60 land, som for eksempel revolusjonen i Egypt, den amerikanske invasjonen av Irak, jordskjelvet i Chile og tsunamien i Indonesia.

- Vanskelig å jobbe der

Men han fikk virkelig sjokk da han kom tilbake til Mexico for noen år siden. Der er han i landet for å dokumentere hvordan vold og narkotika har blitt en del av hverdagen for veldig mange.

I løpet av 2017 ble 25,339 mennesker drept i Mexico. Det gjør 2017 til det voldeligste siden statistikken begynte for 20 år siden.

Under en reportasjereise opplevde de et land som var farligere enn noen sinne.

- Det er virkelig vanskelig å jobbe der. Jeg har vært så mange kjipe plasser, som Gaza og på Vestbredden, men da visste du hvor trusselen kom fra. Her kan det se ut som et vanlig nabolag, men rundt hjørnet kan det stå en fyr med automatvåpen og sparke ihjel en fyr på gata. Det er annerledes, sier han. 

Mexico er verdens andre verste land å jobbe i for journalister - etter Syria, ifølge Reporters Without Boarders.

Siden 1992 har 95 journalister mistet livet i landet. Hittil i år er én journalist drept, veteranen Carlos Domínguez Rodríguez, som ble knivstukket på dagtid.

- Jeg vil egentlig ikke dra dit, for det er veldig farlig, men vi må vise fram disse menneskene og fortelle historien deres. Dette er konsekvensen av amerikanernes narkotikaavhengighet, forteller Chávez.

- Skyting, kreft og bilulykker

Fotografen sa fra scenen at han under en av sine reportasjereiser til landet dro med en lokal journalist til en begravelsesbyrå i Tijuana.

De kunne fortelle at omsetningen hadde økt med 500 prosent det siste året.

- I en av byene kan det være nydelige restauranter og virkelig fine strøk, men kommer du til de fattigere områdene så er det konstante drap. Det er to forskjellige verdener og det skyldes narkotikaen som florerer. Dette må vi som journalister og fotografer dokumentere, for det er flere folk som dør av heroinoverdoser enn av skyting, kreft og bilulykker til sammen, avsluttet han.

Fotografen Chávez har vunnet den høythengende Robert F. Kennedy Award for Photojournalism to ganger, og i 2010 og 2014 kom Chávez på andreplass i kåringen «Photographer of the Year».

Han har også fått utmerkelser fra The White House News Photographers’ Association, National Press Photographers Association, the Atlanta Photojournalism Seminar and the Society of Newspaper Design.

I løpet av karrieren har han hatt mange fotoutstillinger, blant annet i Frankrike, Australia, Peru, Cuba og Kroatia. Han underviser og har holdt foredrag, blant annet i Mexico, Argentina, India, Egypt, Peru, USA og El Salvador.

For øyeblikket jobber han med en fotobok fra Peru som vil bli publisert i 2018.

Powered by Labrador CMS