Freddy André Øvstegård (SV), stortingsrepresentant for Østfold.
Freddy André Øvstegård (SV), stortingsrepresentant for Østfold.

Julepraten:

SV-Freddy: – Jeg ser hvor gode mediene våre faktisk er på de etiske vurderingene

– Jeg har ofte tenkt, særlig før jeg selv ble mediepolitiker, at norske journalister og redaktører hadde hatt godt av å innrømme feil, sier Freddy André Øvstegård (SV).

Publisert

Medier24 har stilt en blanding av personaliserte og generelle spørsmål til en rekke medieprofiler om året som har gått, og deres forhold til jula. Denne gangen er det SVs mediepolitiske talsperson Freddy André Øvstegård som svarer.

– Hva blir det viktigste mediepolitiske spørsmålet i 2020?

– I 2020 skal vi både behandle den nye medieansvarsloven og loven om mediestøtte, inkludert det nye mediestøtterådet. Så vi får alt fra hvordan ytringsklimaet blir forverret gjennom uredigerte sosiale medier, til innretningen av mediestøtten, alle de viktigste mediepolitiske debattene.

– Medienes sitatpraksis har vært oppe til debatt i år. Hva mener du, som kilde, om dagens praksis?

– Jeg mener norske journalisters sitatpraksis i all hovedsak funker bra. Likevel er det viktig å understreke at den også bygger på tillit, og at mediene stadig på masse på å skjøtte den tilliten godt.

– Journalister og redaktører beskyldes ofte for å være hårsåre. Hva mener du?

– Jeg har ofte tenkt, særlig før jeg selv ble mediepolitiker, at norske journalister og redaktører hadde hatt godt av å innrømme feil og ta selvkritikk oftere. Mye fordi ydmykhet ser bedre ut enn selvtilfredshet. Etter jeg selv begynte å jobbe med mediepolitikken har det blitt mer nyansert, fordi jeg ser hvor gode mediene våre faktisk er på de etiske vurderingene og sjeldent gjør noe uten en god og overveid grunn.

– Hva gjør du i jula?

– Ligger langflat på sofaen i Sarpsborg, sannsynligvis med en utsatt forkjølelse etter en hektisk høst, og ser på julete ting på TVen med familien.

– Når slapper du av og hva gjør du i så fall?

– Det beste er å lage en god middag hjemme og se på tv-serier med samboeren min og papegøya vår Wozzeck.

– Hva spiser dere til jul?

– Ribbe og medisterkaker.

– Hva husker du best fra medieåret 2019?

– Det skjedde mye dette medieåret, men det som har opptatt meg mest er behandlinga av mediemeldinga som endelig kom. Jeg brukte anledningen til å ta opp særlig hva de globale teknologigigantene betyr for norske medier, ikke bare annonselekkasje men også for ytringsklimaet vårt når stadig flere nyheter går igjennom ikke-redaktørstyrte medier.

– Hva tror du vil påvirke medieåret 2020?

– Jeg håper at debatten om medieansvarsloven blir en debatt om hvilke verktøy vi kan ta i bruk mot spredning av hat, trusler og skadelig innhold gjennom ikke-redaktørstyrte medier, om betydningen av stadig mer informasjon går igjennom helt andre kanaler enn før. I det hele tatt, om Google og Facebooks makt over norsk offentlighet og hva vi kan gjøre med det.

Powered by Labrador CMS