Både Fredrik Græsvik (til venstre) og Yama Wolasmal befinner seg fremdeles i Kabul.

Vanskelig for de norske korrespondentene å komme seg ut av Kabul: – En uoversiktlig situasjon

Både NRKs Yama Wolasmal og TV 2s Fredrik Græsvik er fremdeles i den afghanske hovedstaden. – Jobber med forskjellige løsninger for å få han hjem på en trygg måte, sier TV 2s Karianne Solbrække.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Søndag kunne Medier24 fortelle at både NRK og TV 2 følger sikkerhetssituasjonen svært nøye, etter at forholdene i Afghanistans hovedstad Kabul ble svært krevende for deres korrespondenter grunnet Talibans fremmarsj.

NRK-journalist Yama Wolasmal måtte blant annet avlyse en planlagt live i Dagsrevyen fordi han var «i en svært utfordrende sikkerhetssituasjon».

Både Wolasmal og TV 2-journalist Fredrik Græsvik er fortsatt i Kabul, og har ikke klart å komme seg ut av landet.

– Det er ikke noe nytt. Han er fortsatt i Kabul. Vi vurderer situasjonen fortløpende, opplyser NRKs utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen til Medier24.

– Forsøker dere nå å få Yama Wolasmal ut av Kabul?

– Vi holder løpende kontakt med Yama og vurderer situasjonen fortløpende. Det er fortsatt en uoversiktlig situasjon. Sikkerheten er alltid førsteprioritet for medarbeidere i felt, sier Falkenberg Mikkelsen.

Han opplyser videre at det foreløpig er planlagt at Wolasmal skal rapportere fra Kabul mandag kveld, noe han ikke kunne gjøre søndag.

– Så fremt det er praktisk mulig vil han rapportere til NRKs forskjellige flater, sier Falkenberg Mikkelsen.

TV 2-korrespondent Græsvik opplyste mandag ettermiddag at han har forsøkt å komme seg ut av landet, men at det er svært krevende - også for utenlendinger.

– De aller fleste av de som ønsker å komme seg ut nå vil bli avvist. Det er vanskelig nok for oss vestlige borgere som har ytret ønske om å få forlate Afghanistan, fordi det er så og si umulig å ta seg trygt til flyplassen under de rådende forholdene, sa Græsvik på TV 2 Nyhetskanalen.

TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække sier til Medier24 at de jobber med å få Græsvik hjem.

– Han er fortsatt i Kabul og jobber for oss. Og så jobber vi med forskjellige løsninger for å få han hjem på en trygg måte, det er som han selv sier, det er vanskelig. Vi er i løpende kontakt med et lokalkjent sikkerhetsselskap og andre internasjonale medier underveis, sier Solbrække.

Mandag meldte VG at alt norsk personell tilknyttet ambassaden i Kabul er nå ute av Afghanistan.

Norge stengte ambassaden og vedtok evakuering før helgen, melder NTB.

Powered by Labrador CMS