Fredrik Solvangs Instagram-konto så slik ut gjennom store deler av fredagen.

Fredrik Solvangs Instagram-konto er hacket: – Får ikke tilgang til noe som helst

– NRK er i kontakt med Instagram, men jeg vet ikke om dette lar seg ordne, sier han til Medier24.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Fredrik Solvangs Instagram-profil ble natt til fredag hacket og lå nede i flere timer. 

Kontoen var gjennom formiddagen og tidlig ettermiddag tilgjengelig å søke opp på brukernavn, men viste ikke noe innhold. Instagram opplyste også at «brukeren ikke finnes».

Like etter klokken 13.00 var imidlertid kontoen synlig igjen, men Solvang opplyser til Medier24 at han fortsatt ikke har fått tilgang.

– NRK er i kontakt med Instagram, men jeg vet ikke om dette lar seg ordne. Jeg har ikke tilgang, sier en fortvilet Solvang til Medier24.

– Dette vil bli politianmeldt, men jeg har dessverre skjønt at det kan være fåfengt. Spesielt hvis vedkommende befinner seg i utlandet, hvilket jeg tror han gjør, sier Solvang.

– Føltes som en katt og mus-lek

NRK-profilen forteller at hackingen skjedde da han skulle legge seg natt til fredag.

Solvang fikk en melding i Instagram-innboksen om at ett av innleggene hans var blitt rapportert, og at han måtte klikke på en lenke for å hindre kontoen i å bli sperret.

– Vanligvis er jeg skeptisk til slike henvendelser, men denne meldingen var så troverdig og jeg var kanskje litt for trøtt. Jeg klikket derfor på lenken, forteller Solvang.

Det skulle han ikke ha gjort, for etter det gikk hackingen slag i slag.

– Det gikk i ekspressfart. Det føltes ut som en katt og mus-lek, der hackeren jaget meg fra konto til konto og jeg måtte kjapt bytte passord, sier Solvang.

Han forteller at han fikk varsler om at en ukjent enhet hadde logget seg inn på både Instagram og mailene hans. 

Solvang delte fredag ettermiddag flere detaljer i historien på sin Facebook-side.

«Hackeren klarte å overta Instagram-kontoen, og ca kl 01.30 startet han en direktesending. Da luktet mange følgere lunta og varslet meg. På direktesendingen kunne man se deler av ansiktet til en fyr og høre et par andre. De snakket et språk som kunne ligne farsi eller tyrkisk.», skriver han.

Solvang forteller at hackeren krevde 800 euro for å frigi kontoen, men at meglingen ikke førte frem og at kontoen til slutt ble slettet.

Solvang er også blitt gjort oppmerksom på at hackeren har brukt kontoen hans til å sende samme type hacker-melding til andre brukere.

«Jeg er fryktelig lei meg for at noen har misbrukt kontoen og forsøkt å svindle folk gjennom meg. Det kunne selvfølgelig vært så mye verre, noen får nær sagt hele livet ødelagt ved at nakenbilder spres og drapstrusler framsettes. Sånn sett er jeg heldig, men la dette være en advarsel.», skriver Solvang.

Innskrenket Facebook-tilgang

Solvang bruker normalt sett Instagram-profilen flittig til å promotere innhold i forbindelse med Debatten-programmer.

Tidligere benyttet han seg også av sin egen Facebook-profil, men i forrige måned tok han grep og innskrenket tilgangen.

«Jeg har ingen til å administrere denne kontoen for meg, jeg må gjøre alt selv, og nå har jeg innsett at jeg ikke har kapasitet til å styre denne side-sjappa i tillegg til jobben min.», skrev Solvang den gangen.

Og fortsatte: 

«Jeg har i det lengste vegret meg for å opprette en profesjonell Facebook-konto for offentlige personer, men det er mulig det er en løsning etterhvert. Det er litt leit at det måtte bli slik, men takk til dere som har fulgt med så langt!».

Programleder Fredrik Solvang i Debatten i NRK.
Powered by Labrador CMS