Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK.

Stortinget tvinger Thor Gjermund Eriksen og NRK til å effektivisere: Frp truer med lisenskutt hvis de ikke leverer

– NRK burde ikke stå i en særstilling i forhold til andre statlige virksomheter, mener Fremskrittspartiet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Budsjettforliket pålegger NRK å effektivisere driften med 0,7 prosent neste år. Fremskrittspartiet truer med kutt i lisensen hvis kravet ikke innfris.

For første gang vil NRK neste år være omfattet av regjeringens avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform. Det er helt på sin plass, ifølge Frps mediepolitiske talsperson Morten Wold.

– NRK burde ikke stå i en særstilling i forhold til andre statlige virksomheter. Derfor er det helt rimelig at NRK også pålegges å kutte i byråkrati og å effektivisere egen virksomhet, sier Wold til NTB.

Regjeringspartiene, KrF og Venstre skjerpet kravet i den såkalte ABE-reformen i høstens budsjettforlik fra 0,5 til 0,7 prosent.

 

Lisenssmell

NRKs finansiering kommer fra lisensbetaling og ikke som direktebevilgninger over statsbudsjettet. Så hvordan skal det nye effektiviseringskravet følges opp i praksis? Fremskrittspartiet har svaret.

– Dersom vi ser at NRK ikke effektiviserer sin virksomhet med 0,7 prosent som forutsatt i budsjettforliket, så må det få konsekvenser når vi utarbeider lisensen for 2019, sier Wold.

Han mener det er et stort rom for effektivisering i NRK og viser til at kanalen i 2015 hadde 3.485 årsverk, mens TV 2 til sammenligning kun hadde 833.

– Mens andre mediehus har måttet kutte kraftig de siste årene på grunn av sviktende annonseinntekter, lever NRK godt med stabile lisensinntekter og skjermes således i stor grad for endringene om skjer i bransjen. Rundt hver fjerde journalist i Norge er nå ansatt i NRK, framholder Frp-representanten, som også sitter i Stortingets presidentskap.

 

– Har effektivisert

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier NRK flere år på rad har effektivisert driften for langt mer enn ABE-reformen legger opp til.

Av en lisensøkning på 108 kroner i år, skriver 58 kroner seg fra økt moms. Og Eriksen poengterer at resten av summen ikke engang utligner lønns- og prisveksten. På toppen av dette kommer skjerpet global konkurranse, som har gjort en ytterligere effektivisering nødvendig.

– Vi har kuttet bemanningen med 10–12 prosent de siste fire årene. Det tilsvarer om lag 400 årsverk, sier Eriksen.

Powered by Labrador CMS