Satiriker, komiker og forfatter Svein Vathne foran Stortinget.

Satiriker Svein Vathne har skrevet en bok for folk flest. Og nå vurderer The Real Frp å gi seg - før «fire nye år med regn»

Fire år som aliaset «The Real FrP» er sannsynligvis nok, sier MdG-velger Svein Vathne, som vurderer å avslutte den satiriske satsingen med en splitter ny bok om partiet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Svein Vathne (41) har drevet satirekontoen «The Real Frp» på Twitter, siden Fremskrittspartiet gikk inn i regjering. Nå har han 13.000 følgere - samt at aliaset er å se på ulike humorshow.

Vathne nøyer seg ikke med det. Nå har han på toppen av det hele kommet med en bok - kalt "The Real Frp - En bok for folk flest».

– Tanken med prosjektet var å si det som Frp egentlig sier, når de dobbelkommuniserer. For akkurat det er de veldig flinke på: Det å si én ting - og mene noe helt annet, sier satirikeren.

Forfatter Svein Vathnes bok "The Real Frp - en bok for folk flest".

Han peker på at når partiet snakker om vafler og brunost, så mener de egentlig noe helt annet, forteller han og kommer med et eksempel:

– Når Frp sier at vi må hjelpe folk der de er, så betyr det egentlig at vi ikke vil ha dem her, hevder han.

Ta ting på kornet 

I fire år har følgerne hans humret til Twitter-kontoen, som tar aktuelle hendelser på kornet. Eksempler på det er:

Men Vathne, som til daglig jobber med prosjektledelse i det offentlige i Rogaland, var egentlig lei av hele greia og hadde bestemt seg for å gjøre noe nytt. Da ringte Cappelen Damm og spurte om de ikke skulle lage bok sammen.

Og det var vanskeligere enn han hadde trodd på forhånd:

– Det som er kult med sosiale medier er at man kan ta noe på kornet der og da, og det er rykende aktuelt. Men det som er morsomt der og da, er det ikke sikkert man skjønner et halvt år etter i et bokformat, så det har vært utfordrende å lage jobbe med dette prosjektet.

Han kommer med et eksempel:

– Jeg skrev "Nå er valgresultatet kommet fra skolevalget og på livets knallharde skole er det klart at FrP fikk 103 prosent." Det synes jeg er morsomt der og da, men den kan du ikke bruke i en bok og lese et halvt år senere.

Satiriker, komiker og forfatter Svein Vathne foran Stortinget.

– Hva er boka da?

– Det er en bok for folk flest med en samling tekster - alt fra små faksimiler fra aviser med kommentarer til til lengre tekster, korte vitser, kriminalnovelle, utdrag fra kommentarfeltet på Regjeringen.no. 

Og Vathne har fått noen  utvalgte politikere og samfunnstopper til å anmelde boka. Blant annet skriver de:

Stockholm-syndrom

Under årets stortingsvalg stemte han Miljøpartiet de Grønne. Men Vathne har tidligere vært SV-politiker, selv om det er lenge siden. 

– Jeg var både utmeldt og inaktiv i en god stund før jeg begynte med dette.

Hadde jeg lest bøker, ville jeg helt klart lest denne.

Roy Steffensen (Frp)

Det verste med denne boken er at Vathne er nærmere sannheten enn alle de som kaller seg politiske kommentatorer og såkalte Frp-eksperter

Espen Teigen, politisk rådgiver (Frp)

– Er du Frp-er nå da?

– Ehh, nei. Men et visst snev av Stockholm-syndrom har det blitt, for jeg har jo blitt godt kjent med en del folk i partiet underveis. Folk kan jo være ganske greie og sympatiske, selv om du er uenig med dem. Uenighet trenger ikke føre til uvennskap. Du kan være brennende uenig, men fortsatt ta deg en øl og ha en god tone med folk, sier han.

Han beskriver den nye boken som en oppsummering av møtet med makt for et protestparti. Det å stå med en fot i leiren som protestparti - og en annen i posisjon - fører til en ganske god retorisk spagat, mener han.

Gir seg trolig med Twitter-kontoen

– Hvordan mener du Frp har tålt å bli kritisert i løpet av disse fire årene?

– Partiet har tålt det veldig bra og det viser jo et sympatisk trekk. Det er ikke mange politiske partier som tåler akkurat det. 

– Nå har Frp fått «four more years», men fortsetter du?

– Jeg tenkt at «nå skal Real Frp få være i fred». Det kommer sikkert til å leve videre i form av All Makt og litt slike ting, men nå har jeg lyst til å gjøre noe annet. Jeg legger den ikke ned, men det vil komme en endring utover høsten.

– Hva da?

Svein Vathne.

– Det er hemmelig.

– Så nå skal Real Frp på NAV?

– Hahahahhahaha, ja.

Powered by Labrador CMS