Harald Henden ble tildelt Fritt Ord pris

Harald Henden mottok Fritt Ords pris: – Fotografer viktigere enn noen gang tidligere

Den mangeårige pressefotografen Harald Henden ble hedret i Operahuset, og snakket om viktigheten av verifiserte bilder. 

Publisert Sist oppdatert

(OPERAEN): Tirsdag kveld ble fotograf Harald Henden tildelt Fritt Ords pris for 2024. Prisen ble delt ut i Operahuset. 

Henden fikk prisen for sin dekning av krig, konflikter og naturkatastrofer gjennom over 30 år. 

I sin tale snakket Henden om hvordan bildene har endret seg. Tidligere var fotografer som kunne ta bilder, fremkalle og sende hjem uvurdelige. 

– Hver dag blir over 3 milliarder bilder lastet opp på sosiale medier, også fra konflikter og katastrofer. Men i en tid med fake news, propaganda, manipulering og kunstig intelligens blir spørsmålet ofte hva vi kan stole på, sa Harald Henden da han mottok Fritt Ords Pris. 

Han la til at det nettopp derfor ikke har blitt mindre viktigere å ha fotografer til stede. 

Under prisutdeling ble flere av bildene til Harald Henden vist på storskjerm, akkompagnert av musikk.

– Tvert imot – det er viktigere enn noen gang tidligere. For også den enkelte fotografs viktigste kapital er troverdighet. Når jeg setter mitt navn under et fotografi, skal leserne kunne stole på at innholdet er korrekt, det trengs ikke ytterligere verifisering. Mitt navn skal være knyttet til sannhet. Det er en troverdighet som det tar mange år å bygge opp, men som kan ligge i ruiner ved et eneste feilgrep.

Harald Henden har blant annet vært tett på den langvarige konflikten mellom Israel og Palestina i flere tiår. 

I 2001 ble han skutt i hodet i Ramallah på Vestbredden mens han dekket det israelske valget, og han hadde flere reiser til Gaza og Vestbredden bak seg før han dokumenterte Gaza-krigene mellom Israel og Palestina i 2008–2009, 2012 og 2014 – de to siste gangene inne fra Gaza. 

Han har vært fast ansatt i VG siden 1991 og tilknyttet utenriksavdelingen siden 1999.

I talen snakket han om at han alltid har vært opptatt av å redusere risikoen så mye som mulig, både for seg selv og sine kollegaer. 

–  Intet fotografi er verd en skade eller død. Når mine foresatte i VG har vist meg den tilliten det er å sende meg ut, er det å komme levende tilbake det minste jeg kan gjøre, sa Henden.

 I vinter fikk han en alvorlig kreftdiagnose han har vært åpen om, som har gjort at han har måttet avslutte arbeidet som fotograf.

Nylig mottok han også den første æresprisen under utdelingen av årets bilde av Pressefotografenes klubb. 

Han var også nominert til Den store journalistprisen. 

Fritt Ords begrunnelse: 

Stiftelsen Fritt Ords Pris for 2024 tildeles krigs- og pressefotograf Harald Henden for modig og kompromissløs dokumentasjon av kriger, konflikter og naturkatastrofer i over tre tiår.

Harald Henden (63) har med utholdenhet og stor risiko for eget liv reist til frontlinjer og konfliktområder over hele verden for å fotografere viktige nyhetshendelser – alltid med sivilbefolkningen for øye. De pågående krigene i Ukraina og Gaza aktualiserer betydningen av fotodokumentasjon for å avdekke krigens virkninger på bakken og brudd på folkeretten.

For krigsfotografer og fotojournalister handler det ofte om å være så tidlig ute som mulig for å få best tilgang til usensurert dokumentasjon av hva som skjer når konflikter utvikler seg. Harald Henden har uredd gått inn i uforutsigbare og farlige områder for å bli et førstehåndsvitne til det som skjer.

– I en urolig tid hvor myndigheter og andre aktører benytter seg av desinformasjon og propaganda, vil Fritt Ord med denne prisen rette oppmerksomheten mot nettopp troverdigheten til krigs- og pressefotografer som jobber på bakken og bidrar med pålitelig informasjon, sier Fritt Ords styreleder Grete Brochmann:

– Det er kritisk for informasjonstilgangen at Israel har stengt adgangen for internasjonal presse i Gaza under den pågående krigen. Palestinske fotojournalister og sivile som dokumenterer inne i Gaza i dag, gjør en helt avgjørende jobb med livet som innsats. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS