KrF og regjeringspartiene er enige om en skisse til løsning i forhandlingene om neste års statsbudsjett. Skissen skal etter planen legges fram klokka 21 etter at den har vært til behandling i partienes stortingsgrupper.Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix

Budsjettenighet: Øker pressestøtten med fem millioner

– Jeg er glad for at vi retter opp noe av kuttet, sier mediepolitisk talsperson i KrF, Geir Jørgen Bekkevold. NJ er skuffet over at de ikke retter opp hele. 

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tirsdag kveld la Høyre, Frp, KrF og Venstre fram budsjettforliket de har kommet fram til, gjennom de siste ukenes forhandlinger. 

Dette har de blitt enige om:  

  • Fem millioner ekstra i produksjonstilskudd til mediene (pressestøtte)
  • Fem millioner ekstra til samiske aviser
  • 100 millioner ekstra i tilskudd til bredbåndsutbygging i distriktene

Se hele avtalen her

– Glad for at vi retter opp noe av kuttet

I det opprinnelige budsjettforslaget for 2019, fra Høyre, Venstre og Frp, stod blant annet pressestøtten på stedet hvil, med en pott på 313 millioner, og innovasjonsordningen for mediene økt fra 7 til 10 millioner. 

Nå legger de fem millioner ekstra i potten for produksjonstilskudd, som gjør at noe av prisveksten hentes inn og det reelle kuttet blir redusert fra rundt sju til rundt to millioner. 

Geir Jørgen Bekkevold i Krf.

KrF gikk i sitt alternative budsjett inn for å øke pressestøtten med 15 millioner kroner. Det har de ikke fått fullt gjennomslag for. 

KrFs mediepolitiske talsperson, Geir Jørgen Bekkevold, sier han er glad for økningen i pressestøtten, selv om han gjerne skulle ha sett at den var høyere. 

– Jeg er glad for at vi retter opp noe av kuttet. Kuttet på 7 mill reduseres til 2 mill med denne enigheten! Samtidig er jeg selvsagt fornøyd med at samiske aviser styrkes med 5 mill! Helst hadde jeg håpet at vårt forslag gikk helt igjennom, men har har man gitt og tatt, skriver han i en sms til Medier24. 

 

NJ er skuffa

Leder i Norsk Journalistlag, Hege Iren Frantzen, sier de er skuffet over at regjeringen ikke velger å prisjustere.

– NJ er skuffa over at pressestøtten ikke ble prisjustert slik vi vet flere partier mener det er rett og viktig å gjøre. NJ har vært tydelig på at vi mener pressestøtten må justeres minst med prisjusteringen på 2,4 % (7,4 millioner) Støtten har stått stille i mange år og må økes, skriver hun i en sms til Medier24. 

Hun er imidlertid fornøyd med bredbåndssatsningen. 

– At det er satt av midler til bredbånd er viktig og noe vi har vært opptatt av, skriver hun. 

Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, er relativt fornøyd med pressestøtteøkningen, forholdene tatt i betraktning. 

– Gitt utgangspunktet, regjeringens opprinnelige forslag, tror jeg dette var det beste vi kunne håpe på, skriver han. 

Venter på mediemeldingen

Kulturminister Trine Skei Grande var imidlertid klar på at de store tiltakene for mediene lot vente på seg, ettersom det er ventet en stortingsmelding om medier før jul. 

– Det er mye av det som skal skje på mediefeltet som skal tas opp i den store mediemeldingen, som vi håper at kommer før jul. Derfor har vi gjort veldig få endringer på feltet. Vi har økt innovasjonsordningen, men ellers har vi latt støtten stå på stedet hvil, sa kulturminister Trine Skei Grande til Medier24 da budsjettforsalget ble lagt fram

Hovedpunkter fra det første forslaget: 

Powered by Labrador CMS