Her er Årets Oslo-redaktører: Ole Petter Pedersen, Susanne Kaluza og Gard Michalsen

Ole Petter Pedersen, Susanne Kaluza og Medier24-redaktør Gard Michalsen fikk prisene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(PRESSEMELDING):

Ole Petter Pedersen, nyhetsredaktør i Kommunal Rapport, ble kåret til Årets redaktør på Oslo Redaktørforenings årsmøte torsdag kveld.

Helge Simonnes fikk hederspris, Susanne Kaluza ble Årets meningsbærer og Gard Michalsen ble Årets nyskaper.

Mer om prisene og vinnerne:

Juryen uttaler: 

Årets meningsbærer mener mye innenfor sitt utvalgte område. Sterkt og tydelig.

Dette er en modig redaktør som så absolutt våger å utfordre makten.

Det er mange etablerte redaktørstemmer og kommentarstemmer i det offentlige rom, men juryen har i år lagt vekt på å finne en stemme som nødvendigvis ikke er den «lange linjes» stemme, men som høres i nåtiden og som har gjennomslagskraft.

Årets meningsbærer benytter flere kanaler for å nå fram. Ikke minst sosiale medier.

Personen har evnet å bygge opp store kampanjer gjennom sitt sterke engasjement og gjennom brandet som hun nå er redaktør for.

Etter stortingsvalget i 2013 satte hun hele landet på hodet gjennom sin kamp for å bevare abortloven.

Det endte med at rekordmange gikk i 8. mars-tog, og den 26. april i 2014 snudde regjeringen i spørsmålet om reservasjonsretten for leger.

Hun ble kåret til «Årets talent» av Medienettverket for kvinnelige ledere i fjor, hun gikk fra jobben som redaktør for foreldre.no til Kvinneguiden.no, symbolsk ansatt i jobben 8. mars.

Da hun overtok redaktørstolen i Kvinneguiden sa hun blant annet nei til redaksjonelt innhold om slanking.

I valgkampen satte hun fokus på underrepresentasjon av kvinner i politikken gjennom kampanjen #krysskvinnerinn.

Hun var rett og slett lei av mannsdominansen i lokalpolitikken der 80 prosent av landets sittende ordførere er menn.

Hun er en ekte Pippi.

Årets Meningsbærer i 2016 er:  Blogger, feminist og redaktør  Susanne Kaluza.

Juryen uttaler: 

Årets nyskaper kom inn i journalistikken i lokalavisen Andøyposten bare ti  år gammel. I dag – 20 år senere – står han bak et av de mest spennende initiativene i bransjen. Med begrensede budsjetter, gratis distribusjon og basert på hyllevare, lanserte han sitt eget nettsted. I stort tempo, med smittende entusiasme og imponerende arbeidskapasitet, publiserer årets nyskaper også på eksterne plattformer. De etablerte konkurrentene har fått erfare en spisset nyhetskamp.  Drivende dyktig, faglig sterk, uredd og resultatorientert, har han vist hva man kan få til i en presset bransje.

Tross sin unge alder, har han en imponerende merittliste, med erfaring fra en rekke aviser, som journalist og redaktør. Etter eget utsagn har han det aller morsomt når han starter nye ting, for eksempel da han var med å etablere Sortlandsavisen i Vesterålen. Hans nyeste tilskudd skal ha startet ved en inkurie, og ble lansert fire dager etter at han fikk ideen, til tross for at presseveteran og pappa Bård advarte på det sterkeste.

Årets nyskaper 2016 i Oslo og Akershus er ansvarlig redaktør Gard Lehne Borch Michalsen  i  Medier24.com

Juryen uttaler: 

Årets redaktør 2016 er en sterk drivkraft i å utvikle nyhetsjournalistikken i sitt medium - et medium som står helt sentralt i sitt område. Prisvinneren er en svært erfaren journalist som leder både redaksjonen og seg selv utmerket i en digital medieverden. Årets redaktør bruker sin egen kompetanse på en rekke felter, men er like god til å dele sin kunnskap og til å støtte sine medarbeidere. Det er ikke alltid vanlig i dag at en sentral redaksjonell leder også makter og rekker over å produsere vesentlig og tung journalistikk selv, men det gjør Årets redaktør 2016. Noen uker hvert år setter denne redaktøren også av til å utvikle videre noen av de uhyre verdifulle og journalistisk resultatrike verktøyer og metoder vedkommende har vært med på å skape. Redaksjonelle produkter som Kommunebarometeret og Leverandørdatabasen gir oss kritisk journalistikk i en rekke medier - om en svær del av offentlig sektor med flere hundre milliarder kroner i spill årlig. Årets redaktør er en av de tydeligste stemmene for å sikre offentligheten innsyn i dette som er vårt felles eie.

Årets redaktør 2016 i Oslo og Akershus er nyhetsredaktør Ole Petter Pedersen i Kommunal Rapport.

Juryen uttaler: 

Få har vært likegyldige til hans gjerning. Dette er en person med en sterk overbevisning. Han har gledet mange og irritert andre. Fortsatt har han mye på hjertet. Bøker som skal skrives, et budskap som skal forkynnes.

Vinneren av årets hederspris deler en annen hedersbevisning med Einar Gerhardsen, Gro Harlem Brundtland og Jens Christian Hauge, men har først og fremst vært lojal til den publikasjonen han brenner for.

Politikere, lesere og ansatte har kommet og gått. Alle har møtt en redaktør som kjemper for det han tror på. Og han etterlater seg en sterkere avis og organisasjon enn den han arvet.

Dette er en mann som setter seg ambisiøse mål, og som pleier å nå dem. Han begynte sitt virke i avisen som markedssjef. Det sies at han deretter veddet med redaktør Hans Erik Matre. Skaffet markedssjefen pen nok opplagsøkning, ville han ha journalistjobb i bonus.

Etter et kvart århundre takkes han av som sjefredaktør og administrerende direktør. Leserne mister en ambassadør for verdibaserte nyheter. Stortingspolitikerne mister - eller får fred fra – den mest utrettelige ambassadøren for pressestøtten. Noen er kanskje glade for det siste, men ingen kan nekte for at hedersprisvinneren har bidratt til økt mediemangfold.

Ettermælet kunne fort blitt de siste måneders oppmerksomhet rundt hans egne pensjonsavtaler. Juryen har ikke gått inn i denne omstridte saken. Uavhengig av hva man synes om den - og den har vist seg å ha flere sider etter hvert som fakta er kommet frem - har vi en svært verdig vinner.

 Det årets hederspris-vinner bør huskes for, er at det var han som berget Dagsavisen da alle andre hadde gitt opp, og for at han har ledet Vårt Land fra en avis uten egenkapital til moderskip i Skandinavias største kristne mediehus.

Årets hederspris går til Helge Simonnes

Juryen har bestått av:

  • Knut Olav Åmås, (leder) direktør i Fritt Ord
  • Ellen Arnstad, konsernredaktør i Aller Media
  • Baard Zakariassen, produsent i TV 2 og leder av Oslo Journalistklubb
  • Helje Solberg, redaksjonssjef i VGTV og varamedlem i Oslo Redaktørforenings styre
  • Eirik Hoff Lysholm, ansvarlig red. i Dagsavisen
Powered by Labrador CMS