Distriktsredaktør Vibeke Madsen medgir at svar-alternativene i avstemningen om pride ble feil.

Raser mot NRK etter pride-avstemning: – Fyrer opp til ragebait

– I denne konkrete saken her erkjenner vi at vi hadde formulert svar-alternativene på en måte som ble feil, sier distriktsredaktøren. Nå har NRK fjernet avstemmingen. 

Publisert Sist oppdatert

«Hva mener du om Pride?», spør NRK Nordland i en sak som handler om at det haglet med stygge kommentarer da Pride Bodø fortalte om årets program i media.

Alternativene man kunne velge mellom har skapt reaksjoner i sosiale medier.

«Feir mangfoldet!», «Viktig å markere mangfold, selve Pride har blitt for kommersielt», «Tull, hele greia», var de tre alternativene.

Venstre-politiker og tidligere Medier24- og E24-redaktør, Gard Michalsen, er en av dem som har reagert.

«Herregud. Når NRK blir Resett light og fyrer opp til ragebait under Pride. Er det noen hjemme?», skriver han på Facebook

Michalsen har ikke anledning til å utdype kritikken overfor Medier24.

Vårt Land omtalte denne saken først.

NRK har nå fjernet avstemningen. Les hele svaret til distriktsredaktør Vibeke Madsen lenger ned i saken.

Slik så alternativene ut før NRK fjernet avstemningen.
Slik så alternativene ut før NRK fjernet avstemningen.

– Forbanna

Også avdelingsleder for kommunikasjon og politikk i Sex og samfunn, Ingvild Endestad, har reagert på avstemningen:

«Hva er det NRK driver med? Nå er jeg forbanna. Hetsen mot skeive er massiv, for noen så massiv at arrangement avlyses. NRK velger å dekke sak om hets, men legger til en lettbeint avstemming om hva folk synes om Pride, for å senke terskelen enda mer for å spre drit», skriver Endestad i et Facebook-innlegg.

Overfor Medier24 forklarer Endestad at hun reagerte fordi det er en sak om hets mot en minoritetsgruppe. 

– Journalistene er fullstendig klar over at det er motstand mot minoritetsgruppene de skriver om. Det skjer også i kjølvannet av et arrangement som ble avlyst i Bergen på grunn av hets, sier Endestad og fortsetter:

– Når man snakker om hets i kommentarfelt og på nett, og så velger man å inkludere en lettbeint meningsmåling om en minoritetsgruppe. Da senker man terskelen ytterligere for uttrykke den motstanden. Man trenger ikke engang å skrive en kommentar, men heller bare trykke på en knapp.

– Er du overrasket over at NRK gjorde dette?

– Jeg er overrasket over at statskanalen velger å kjøre en slik klikkjournalistikk på en minoritetsgruppe, ett år etter terroren, svarer Endestad.

Hun råder mediene til å gå en ekstra runde og tenke over hvordan de skriver om minoritetsgrupper, da det kan bidra til mer hets.

– Det betyr ikke at man ikke skal skrive om det, men man bør tenke over hvordan man skriver om det, sier Endestad.

– Nå har NRK fjernet avstemningen. Hva tenker du om det?

– Det er kjempebra at den er borte. Jeg skulle ønsket at kompetansen lå i redaksjonen slik at den ikke ble publisert i utgangspunktet, svarer hun.

- Så skulle jeg gjerne også sett at de inkluderte en forklaring på vurderingen de har gjort slik at flere kan lære av det, legger hun til.

– Ble feil

Medier24 har forlagt kritikken overfor distriktsredaktør i NRK Nordland, Vibeke Madsen.

– Vi bruker ofte avstemninger i våre nettsaker. Dette gjør vi for å involvere publikum i de artiklene vi lager. Det kan også ha journalistisk verdi å se hva lesere mener om ulike problemstillinger, skriver hun til Medier24.

Hun forklarer at deres generelle holdning er at det er viktig at pressen legger til rette for debatter og publikumsdialog også når det gjelder kontroversielle temaer. 

– Vi mener også at det kan forsvares å stille spørsmål om folks holdning til Pride-feiringer, men i denne konkrete saken her erkjenner vi at vi hadde formulert svar-alternativene på en måte som ble feil. 

– Vi burde ha brukt mer nøkterne formuleringer. Det er bakgrunnen for at vi valgte å fjerne avstemningen i saken. 

Powered by Labrador CMS